Taiwan biedt 42 mln hulp voor Sichuan

Taiwan heeft aartsrivaal China 42 miljoen euro aan hulp toegezegd. Het land gaat bovendien per charter noodgoederen invliegen. In de provincie Sichuan zijn bij een zware aardbeving 20.000 mensen overleden.

De Taiwanese ambtenaren leveren een dag salaris in en betalen 10 procent van de door Taiwan toegezegde hulp. Een bedrag van 14,6 miljoen euro wordt betaald door de regering van het eiland, dat door Peking als een afvallige provincie wordt beschouwd. Volgens de website van de Taipei Times wordt een deel van de hulp gegeven in de vorm van 20 ton rijst, ter waarde van 2 miljoen euro. De Taiwanese regering rekent voor de rest van het bedrag, ruim 20 miljoen euro, op donaties van Taiwanese burgers.

De nieuwe Taiwanese president Ma Ying-jeou, die volgende week officieel wordt geïnstalleerd, heeft uit eigen zak meer dan vierduizend euro gedoneerd voor de hulp aan de slachtoffers in de Chinese provincie Sichuan. Zijn tegenstander bij de laatste verkiezingen, Frank Hsieh van de Democratische Progressieve Partij (DPP), schenkt een vergelijkbaar bedrag en wil ruim 15.000 euro ophalen om een reddingsteam naar het getroffen gebied te sturen. Particuliere donaties komen niet alleen uit Taiwan, ook rijke Hongkongers trekken de beurs voor de slachtoffers van de aardbeving. Zo heeft miljardair Li Ka Shing, die via zijn investeringsmaatschappij Hutchison Whampoa eigenaar is van Rotterdams grootste containerterminal, bijna 28 miljoen euro ter beschikking gesteld. De zakenman sluit zich daarmee aan bij Chinese multinationals als Cosco en Wanda Group die ook forse bedragen hebben toegezegd.

In China komt geld niet alleen uit het bedrijfsleven, ook steden doneren. Zo heeft Tangshan, waar in 1976 na een aardbeving 240.000 mensen omkwamen, 1 miljoen euro gedoneerd. Het totale bedrag van binnenlandse donaties in China bedraagt nu 81 miljoen euro.

China heeft het aanbod geaccepteerd van Japan, met wie de Chinezen een gespannen relatie hebben, om een reddingsteam naar het rampgebied te sturen. Daarmee heeft het land de eerste internationale hulp aangenomen. Volgens de website van de Taipei Times heeft China het aanbod van Australië om een reddingsteam te sturen afgewezen omdat de ploeg door de chaotische omstandigheden nog niet ontvangen zou kunnen worden.

Na Taiwan heeft Saoedi-Arabië met ruim 30 miljoen euro de grootste gelddonatie toegezegd. De Verenigde Staten hebben als eerste bijdrage 320.000 euro aan China geschonken. (Reuters, AP)