Stemwijzer voor verkiezingen Europa

Rotterdam. Kiezers in alle lidstaten van de Europese Unie kunnen bij de Europese verkiezingen van volgend jaar juni een stemwijzer raadplegen. De stemwijzer, EU Profiler genoemd, wordt vandaag gepresenteerd in Brussel. Het is een gezamenlijk project van het Nederlandse Kieskompas en de European University Institute in Florence. Kieskompas zorgt voor de techniek, terwijl de EU het project mede financiert. Bij het project zullen uiteindelijk in totaal honderd wetenschappers betrokken zijn. ”Wij willen burgers informeren over hoe politieke partijen staan ten opzichte van de EU en Europese onderwerpen”, zegt politicoloog André Krouwel, die het Kieskompas ontwikkelde. De EU Profiler dient ook een wetenschappelijk doel, aldus Krouwel. De uitkomsten van de verkiezingen in de lidstaten worden gekoppeld aan de gegevens van het Kompas.