Stemwijzer voor Europese kiezer

Kiezers in alle lidstaten van de Europese Unie kunnen bij de Europese verkiezingen van volgend jaar juni een stemwijzer raadplegen. De stemwijzer, EU Profiler genoemd, zou vanmiddag worden gepresenteerd in Brussel.

Het is een gezamenlijk project van het Nederlandse Kieskompas en de European University Institute (EUI) in Florence. Kieskompas zorgt voor de techniek, terwijl de EUI het project medefinanciert. Bij het project zullen in totaal honderd wetenschappers betrokken zijn. „Wij willen burgers informeren over de standpunten van politieke partijen ten opzichte van de EU en Europese onderwerpen”, zegt politicoloog André Krouwel, die het Kieskompas ontwikkelde. De EU Profiler dient ook een wetenschappelijk doel, aldus Krouwel. De uitkomsten van exitpolls bij stembureaus worden gekoppeld aan de gegevens van het Kompas. „Zo komen we precies te weten hoe Europeanen denken over bepaalde Europese issues”, aldus Krouwel.

Ook de programma’s van Turkse politieke partijen worden op het onderwerp ‘Europa’ doorgelicht. „Wat ons betreft hoort Turkije er gewoon bij”, zegt Krouwel grappend. Volgens hem is het waardevol te weten hoe de Turkse partijen en burgers over Europa denken. De laatste tijd laten peilingen onder de Turken een steeds dalende animo zien voor een mogelijke toetreding tot de EU.  Volgens Krouwel kan dankzij EU Profiler ook achterhaald worden hoe de Turkse gemeenschap in de Europese landen, van wie het aantal op vijf miljoen wordt geschat, over Europese onderwerpen denkt.

De initiatiefnemers laten zich bewust niet financieren door de Europese Commissie, zegt Krouwel. Volgens hem zou dat de „onafhankelijkheid en de wetenschappelijke aard van het project” aantasten.

Krouwel verwacht dat miljoenen Europese kiezers de site zullen raadplegen voordat ze hun definitieve keuze maken. Bij de laatste Kamerverkiezingen in Nederland bezochten ongeveer 3,5 miljoen mensen de website, in België werd de site door een miljoen unieke bezoekers geraadpleegd. En in de Verenigde Staten, waar Kieskompas ook actief is, hebben meer dan drie miljoen Amerikaanse kiezers hun visie vergeleken met de standpunten van politieke partijen.