Sopraan Kweksilber (64) overleden

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 15 Mei. Sopraan Marjanne Kweksilber is maandag in Amsterdam aan leukemie overleden. Ze werd 64 jaar. Kweksilber trad vele malen op met het Schönberg Ensemble en Reinbert de Leeuw. Ze werkte vooral op kleinere podia, zong naast oude muziek ook veel eigentijdse composities en maakte tal van plaatopnamen. Op haar eerste platen vertolkte ze met pianist Reinbert de Leeuw liederen van Satie en de liederencyclus Kind en Kraai van Peter Schat op gedichten van Harry Mulisch. Later maakte ze opnamen met onder anderen Sigiswald Kuijken, Gustav Leonhardt, Anner Bijlsma en Stanley Hoogland. Haar eerste grote opera-optreden was in 1977 in Axel. In het Holland Festival zong ze in 1981 in Euridice van Jacopo Peri en in 1982 zong ze de rol van Pamina in Die Zauberflöte van Mozart, gedirigeerd door Ton Koopman.