Somaliërs verbaasd over hulp

Ze moesten even in hun ogen wrijven, de inwoners van Mogadishu die gisteren voedsel kregen uitgedeeld van militairen uit buurland Ethiopië. Vierhonderd balen graan waren er, voor vijfhonderd inwoners van de Somalische hoofdstad. Door de Ethiopische troepen betaald, uit eigen zak.

De voedseluitdeling was een verrassing omdat de meeste Somaliërs de Ethiopiërs in hun land zien als bezetters en een obstakel voor vrede. Het Ethiopische leger ondersteunde weliswaar eind 2006 de Somalische interim-regering bij het gewapende offensief tegen de islamitische extremisten die Mogadishu in handen hadden en de bevolking een dwingende islamitische moraal oplegden. Maar de verjaagde Unie van Islamitische Rechtbanken (ICU) bood tenminste nog iets van stabiliteit, luidt de kritiek nu Somalië verzonken is in een staat van complete wanorde en Mogadishu is stuk geschoten. De Ethiopische ‘bevrijders’ worden bovendien regelmatig beschuldigd van ernstige misdaden, niet alleen tegen de islamitische rebellen maar ook tegen Somalische burgers.

De voedseluitdeling lijkt dan ook een poging van de Ethiopiërs om vertrouwen te winnen onder de bevolking.

Mogadishu was eerder deze maand het toneel van gewelddadige protesten die onder meer samenhingen met stijgende voedselprijzen. De Verenigde Naties proberen de inwoners van Mogadishu via zeetransporten te voorzien van voedsel. (Reuters, BBC)