Shell voor schade Nigeria aansprakelijk

Vier Nigeriaanse boeren en milieuorganisatie Milieudefensie hebben energiebedrijf Shell aansprakelijk gesteld voor de schade die de boeren hebben geleden door olielekkages in hun woongebied.

In een brief aan Shell vragen de klagers opheldering over de rol van het bedrijf bij de lekkages. Op basis van die informatie zullen ze overwegen een rechtszaak aan te spannen tegen het energiebedrijf.

Volgens Anne van Schaik van Milieudefensie hebben de Nigeriaanse boeren grote schade opgelopen door de olielekkages. Olie stroomt over hun akkers en vernietigt de oogst, vissen in de kweekvijvers sterven, drinkwater raakt vervuild. „De mensen hebben geen middelen van bestaan meer. De vervuiling zet hun dorpen onder grote druk”, zegt Van Schaik.

Een woordvoerder van Shell laat desgevraagd weten dat Milieudefensie „alle problemen in Nigeria bij Shell neerlegt”. Volgens hem wordt 95 procent van de olielekkages veroorzaakt door sabotage. Shell probeert die lekkages wel te verhelpen, maar bedrijfsmedewerkers wordt de toegang tot de pijpleidingen ontzegd door een vaak vijandige bevolking.

Milieudefensie vindt de argumenten van Shell niet valide. „Sabotage of niet. Onder de Nigeriaanse wet is Shell verplicht de olie die uit zijn pijpleidingen lekt op te ruimen, en dat doet het niet adequaat”, zegt Van Schaik. Het bedrijf heeft in drie dorpen (Goi, Oruma en Ikot Ada Udo) foto’s en bodemmonsters genomen.

Uit eerdere rapporten blijkt dat zich in de olierijke Nigerdelta jaarlijks circa driehonderd olielekken voordoen. De laatste jaren zijn er in het gebied steeds vaker militante groeperingen actief. Ze eisen een groter deel op van de enorme olieopbrengsten. Het merendeel van de ruim 120 miljoen Nigerianen profiteert daar nu niet van. De armoede in Nigeria is de afgelopen vijftig jaar juist gestegen. Het land wordt verscheurd door wanbeleid, corruptie en hebzucht.

Shell is al zeventig jaar in Nigeria actief, via het bedrijf SPDC, dat een samenwerkingsverband is met het Nigeriaanse staatsoliebedrijf NNPC, het Franse Total en het Italiaanse Agip. SPDC is de grootste olieproducent in Nigeria. Het bezit zesduizend kilometer aan pijpleidingen en produceert onder normale omstandigheden 1 miljoen vaten olie per dag. Door alle problemen is dat inmiddels met eenvijfde teruggelopen. Verder blijven de opbrengsten nu merendeels hangen bij de Nigeriaanse overheid.