Robot ‘dirigeert’ symfonieorkest

En de dirigent? Dat is ASIMO. Robot ASIMO.

Het Detroit Symphony Orchestra had deze week als dirigent een robot die de bewegingen imiteerde van een echte dirigent. De bewegingen waren van te voren op video waren vastgelegd.

Het orkest voerde dinsdagavond, Amerikaanse tijd, het stuk Impossible Dream uit de musical Man of La Mancha op.

Het orkest wilde met de actie de aandacht vestigen op een programma voor muzikaal onderwijs voor kinderen, dat het samen met sponsor Honda heeft opgezet. De Japanse autofabrikant Honda ontwikkelde robot ASIMO (Advanced Step in Innovative Mobility). De robot kan onder meer rennen, oneffen terrein bewandelen en simpele commando’s uitvoeren. ASIMO kwam in 2000 al op de markt, maar stond nog niet eerder voor een symfonieorkest. Wel leerde de robot al kinderen veilig oversteken.