Regeringsmaatregel tegen Hezbollah ingetrokken

De Libanese regering heeft vannacht twee maatregelen ingetrokken die de shi’itische oppositiebeweging Hezbollah als een oorlogsverklaring had gebrandmerkt en die vorige week mede leidden tot een golf van geweld (80 doden). Het ging om ontmanteling van het communicatienetwerk van Hezbollah en ontslag van de veiligheidschef van de luchthaven, die goede relaties met Hezbollah heeft. Het terugdraaien van deze maatregelen vormde een grote overwinning voor de door Iran en Syrië gesteunde oppositie op de regering, die de steun van het Westen geniet.

Hezbollahstrijders en bondgenoten rukten vorige week snel op en bezetten onder andere sunnitisch West-Beiroet, waar regeringsfacties hun machtsbasis hebben. Ook blokkeerde Hezbollah de weg naar de luchthaven, waardoor Beiroet niet langer door de lucht bereikbaar was. De bezetting van West-Beiroet en andere onder de voet gelopen districten werd al snel weer opgeheven. De weg naar het vliegveld was vanmiddag nog steeds geblokkeerd.

De intrekking van de maatregelen was een van twee voorwaarden voor beëindiging van de burgerlijke ongehoorzaamheidscampagne waarmee Hezbollah en zijn geallieerden al maandenlang proberen een doorslaggevende rol binnen de regering af te dwingen. Verder eist de groep nieuwe politieke onderhandelingen over de samenstelling van het kabinet.

Een delegatie van de Arabische Liga in Libanon probeert sinds gisteren dergelijke onderhandelingen op gang te brengen. De Amerikaanse president Bush, die een rondreis door het Midden-Oosten maakt, noemde vandaag in Israël Hezbollah en de Palestijnse organisatie Hamas in één adem met Al-Qaeda. Hij zei uit te kijken naar de dag waarop moslims „de leegheid inzien van de visie van terroristen en de onrechtvaardigheid van hun zaak”. (AP, Reuters, AFP)