R’dam weert raddraaiers uit het openbaar vervoer

Passagiers die in Rotterdam vernielingen aanrichten in de tram of personeel en medereizigers bedreigen, krijgen met ingang van 1 juni een openbaarvervoersverbod opgelegd. De proef geldt vooralsnog alleen voor tramlijn 2 door Rotterdam-Zuid. Het is het eerste gemeentelijke ov-verbod in Nederland. Bij succes breidt Rotterdam de proef uit „naar alle andere lijnen in de stad”, zei burgemeester Ivo Opstelten gisteren.

Aangehouden overtreders mogen gedurende twee weken tot twee maanden geen gebruikmaken van een of meer regionale bus-, tram- of metrolijnen. Opsporingsambtenaren van de regionale vervoerder RET zien toe op naleving. Wie het verbod negeert, zal op basis van het snelrecht worden veroordeeld, aldus de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Henk Korvinus. Overtreders staan in dat geval binnen zes weken voor de rechter en krijgen een boete van maximaal 2.500 euro of een celstraf.

Aanleiding voor de maatregel is de overlast waarmee de ‘probleemlijn’ door de deelgemeenten Charlois en IJsselmonde al geruime tijd wordt geconfronteerd. Met name scholieren en „rivaliserende Antilliaanse en Marokkaanse jongeren” misdragen zich volgens RET-directeur Ad van Bavel. Ruim drie maanden geleden legden zijn werknemers het werk neer nadat voor de tweede keer binnen 24 uur een bestuurder was bedreigd. Een meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad drong vervolgens aan op maatregelen.

Een vervoersverbod zou op gespannen voet kunnen staan met het universele recht op bewegingsvrijheid, zoals dat is vastgelegd in het Europese verdrag voor de Rechten van de Mens. Vervoersbedrijven hebben bovendien een vervoersplicht. Volgens Korvinus echter biedt de huidige Wet Personenvervoer „voldoende handvaten” om overlastgevers te vervolgen.

Bekijk een RET-filmpje waarin burgemeester Opstelten zich richt tot mogelijke overtreders via nrcnext.nl/links

    • Mark Hoogstad