Nominaties voor Turner Prize bekendgemaakt

Londen. The Simpsons en een als fotomodel aangeklede etalagepop die zich kotsend over een wc buigt zijn genomineerd voor de Turner Prize (63.000 euro), de belangrijke Britse onderscheiding voor kunstenaars jonger dan 50 jaar. Mark Leckey gebruikt onder meer beelden uit de tekenfilmserie The Simpsons, de film Titanic en Felix the Cat in zijn installaties. Cathy Wilkes is genomineerd voor het beeld met etalagepop. Andere kanshebbers zijn videokunstenaar Runa Islam en Goshka Macuga, die vooral installaties maakt. Juryvoorzitter Stephen Deuchar, directeur van Tate Britain, verwacht dat de halve kunstwereld de selectie zal hekelen, en dat de andere helft er verguld mee is. ”Het grote publiek verwacht van de Turner Prize iets nieuws te leren kennen”, zei hij tegen de BBC. Het werk van de genomineerden hangt vanaf oktober in het Tate Britain, Londen. De winnaar wordt 1 december bekend.