Niet alleen treuren over jarig Israël

Laten we op de zestigste verjaardag van Israël niet weer treuren over alle moeilijkheden die het land kent. Dat gebeurt de rest van het jaar al te vaak. Laten we er een feestje van maken en alle mooie kanten van de jarige job benoemen. Zoals de Hebreeuwse taal die honderd jaar geleden nog zo goed als `dood` was en die nu een schat aan moderne literatuur heeft voortgebracht. Of de hoogstaande technologie in het land, met name op het gebied van watermanagement, waardoor zelfs in de woestijn landbouw wordt bedreven.

En wat te denken van de democratie in het gebied? En het vermogen duizenden immigranten in de maatschappij op te nemen, hun de taal te leren, en werk en onderdak te bieden? De veerkracht van dit volk is buitengewoon: ondanks de genocide op eenderde van hen en de continue dreiging om Israël heen, bestaat er een moderne staat, waarin saamhorigheid en trots op het vaderland groter zijn dan in Nederland.

    • Jedidja Fortuijn