Muziek moet de groei beperken

De Raad voor Cultuur zegt in het advies dat de meeste instellingen in de sector muziek en muziektheater van plan zijn uit te breiden en meer te doen. Maar de Raad waarschuwt voor ongecontroleerde groei en het verwijderd raken van de oorspronkelijke doelstellingen.

De Raad heeft nog twijfels over hoe synergie kan worden bereikt bij het nieuw opgerichte Muziekcentrum Nederland, een bundeling van de organisaties Donemus, Gaudeamus, De Kamervraag, Dutch Jazz Connection, de Jazzorganisatie, Nederlands Jazz Archief en Nationaal Pop Instituut. Pas na aanpassingen kan de subsidie van 4,3 miljoen euro omhoog.

De Raad voor Cultuur adviseert hogere subsidies voor onder andere het Festival Oude Muziek, Yo! Opera, een festival voor jeugdopera, de poppodia Paradiso en Melkweg in Amsterdam, het wereldmuziekfestival Music Meeting in Nijmegen en het popfestival Noorderslag in Groningen.

Kleine instellingen worden veel al verwezen naar het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten. Dat zijn het Fries Productiehuis Popcultuur, Intro in situ in Maastricht en het Productiehuis West-Nederland. De stichting Swing in Alkmaar krijgt meer geld. M-lab en Productiehuis Oost-Nederland komen in de basisinfrastructuur met een hogere subsidie.