Militairen Marokko herdacht

In mei 1940 vochten Franse en Noord-Afrikaanse militairen in Zeeland tegen de Duitsers. De gevallenen werden gisteren herdacht op de Franse militaire begraafplaats in Kapelle. Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Kapelle, 14-05-2008 Franse Militaire begraafplaats . Franse, Noord-Afrikaanse Herdenking Tweede Wereld Oorlog, WW II. Tijdens de Franse herdenking zijn de Franse en Noord-Afrikaanse gevallenen herdacht die sneuvelden of gevangen werden genomen in aanwezigheid van de Franse, Marokkaanse ambassadeurs, de burgemeester en de commissaris van de Koningin van Zeeland. Tunesische, Algerijnse en marokkaanse soldaten liggen hier begraven en zijn door verschillende noord-Afrikaanse organisaties geeerd. Foto Evelyne Jacq begraafplaatsen Tweede Wereldoorlog minderheden herdenkingen Jacq, Evelyne

Op de Franse militaire begraafplaats in het Zeeuwse Kapelle zijn gisteren de Franse en Noord-Afrikaanse gevallenen van de Tweede Wereldoorloog herdacht.

Op deze begraafplaats liggen 111 Fransen, 20 Marokkanen en 1 Belg begraven. Er zijn 106 graven met niet-geïdentificeerde militairen. Het betreft militairen die in mei 1940 bij zware gevechten in Zeeland en bij de bevrijding van Nederland omkwamen.

Staatssecretaris Bussemaker (VWS, PvdA) zei vorige week dat er meer aandacht moet komen voor de rol van allochtonen bij de bevrijding. Zij vindt dat pabostudenten onderwijs moeten krijgen over de betekenis die deze allochtonen in de oorlog hebben gehad, zodat zij die kennis kunnen doorgeven.

Tweede Kamerlid Bosma (PVV) noemde dat „multiculturele geschiedvervalsing” omdat die rol te verwaarlozen zou zijn. Hij vroeg dinsdag om een spoeddebat over de uitlatingen van Bussemaker maar hij kreeg onvoldoende steun. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) doet onderzoek naar de rol van allochtonen bij de bevrijding.