Kweekzalm is minder immuun dan wilde

Rotterdam. Dat kweekzalm meer last heeft van parasieten dan wilde zalm, komt mede doordat een kweekzalm niet zelf zijn partner uitkiest. Daardoor verzwakt het immuunsysteem van de nakomelingen. Het is bekend dat mensen en allerlei andere dieren - van muizen tot stekelbaarsjes - liever soortgenoten kiezen met andere immuungenen dan zijzelf. Het afweersysteem van de nakomelingen wordt daardoor flexibeler, wordt gedacht. Bij Atlantische zalmen, verzameld in Spanje, zijn de aanwijzingen daarvoor nu sterker: jongen van wilde zalm dragen minder parasieten bij zich. Van een bepaalde worm hadden zij er gemiddeld zeven in hun lijf, tegen twaalf bij het kroost van kweekzalm. En zoals verwacht verschilden de ouders van die wilde zalmjongen genetisch meer, qua afweer. Wilde zalm paart in rivieren, waarbij een mannetje het kuit van een vrouwtje in haar territorium bevrucht. In zalmkwekerijen worden hom en kuit vermengd. Het onderzoek staat deze maand in de Proceedings of the Royal Society B.