Jupitermaan raakte ver uit het lood

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 15 mei. Europa, een van de grote ijsmanen van Jupiter, is in het verleden waarschijnlijk gekanteld, aldus Amerikaanse astronomen vandaag in Nature. Paul Schenk en zijn collega’s leiden dit af uit opnamen die in de afgelopen decennia door vier ruimtesondes – de Voyagers, Galileo en New Horizons – van deze maan zijn gemaakt. Deze opnamen tonen boogvormige inzinkingen op tegenovergestelde delen van het oppervlak van Europa. Hun aanwezigheid kan niet worden afgeleid uit de getijdenkrachten die nu op deze ijsmaan werken. Dat kan echter wel als men aanneemt dat de polen van Europa zich in het verleden over een hoek van ongeveer 80 graden hebben verplaatst, bijvoorbeeld door een verandering van de massaverdeling in de korst van deze ijsmaan.