Internet Weblog van de dag

Hillary Clinton Democratic presidential hopeful New York Senator Hillary Rodham Clinton pauses as she addresses at her primary election night celebration at the Charleston Civic Center in Charleston, West Virginia on May 13, 2008. Clinton cruised to a crushing win over Barack Obama in West Virginia's primary, but the win was not sufficient to upset the mathematical equation in the race, which Obama leads by every metric -- pledged delegates, party insiders or superdelegates, the popular vote and nominating contests won. AFP PHOTO / ROBYN BECK AFP

Hillary’s speech. Op zijn weblog De race van 2008 schrijft correspondent Tom-Jan Meeus: ‘Huisadviseur James Carville verpestte het feestje van Hillary’s enorme zege in West Virginia door al op verkiezingsdag te vertellen dat het belang klein was: „I’m for (…) Clinton, but I think the great likelihood is that Obama will be the nominee.”

Het had iets aandoenlijks dat Clintons campagneteam deze analyse, die de meeste media deelden, de hele avond bleef bestrijden. Toen moest haar speech nog komen. Die was werkelijk fascinerend. Het leek me één grote onderhandelingszet. Zo zijn er al tekenen dat Obama bereid is de schuld van Clinton over te nemen. De laatste peilingen in Oregon (volgende week voorverkiezingen) zijn erg goed voor Obama, wat in de praktijk de doodklap voor Clinton zou zijn. En deze schokkende nederlaag van Republikeinen in Mississippi voedt de behoefte onder Democraten om de partij te verenigen en gebruik te maken van het moment.

Dus kregen we een andere speech dan we gewend zijn. Langzaam. Triomfalisme bij Clinton - natuurlijk. Ik ben de beste kandidaat - dat uiteraard ook. Maar ook veel nadruk op het belang van de partij. En: géén aanvallen op Obama meer. Juist een compliment. Vraag: wat denkt deze kandidaat nog te bereiken?’

Lees meer over de verkiezingen op nrc.nl/race08