Henin per direct weg uit tennis

De nummer één in het vrouwentennis, Justine Henin, neemt per direct afscheid van het proftennis. Dat maakte ze gistermiddag bekend op een persconferentie in haar eigen tenniscentrum in het Waalse Limelette. De 25-jarige Belgische won zeven grandslamtoernooien, was twee keer de beste in de Masters en behaalde olympisch goud in Athene. Alleen Wimbledon ontbreekt op haar palmares.

„Dit is het einde van een mooie kinderdroom”, zei Henin over haar afscheid. „En ik heb meer bereikt dan ik als kind had durven dromen. Ik ben niet triest omdat ik afscheid neem, eerder opgelucht. Henin zei „de verbetenheid te missen” om door te gaan. Henin zei ook dat ze nooit zoveel had kunnen winnen zonder haar coach Carlos Rodriguez. „Wij hebben van tennis een teamsport gemaakt.” Een emotionele Rodriguez zei het afscheid te betreuren maar ook volledig te begrijpen, en dankte Henin voor al die jaren. „Zonder Justine was ik niemand geweest.”

Henin won afgelopen jaar nog Roland Garros, de US Open en de Masters in Madrid, na een slopende wedstrijd tegen Sjarapova. „Dat was misschien wel mijn laatste grote slag. Maar ook een waar ik misschien wel mijn laatste krachten heb verspeeld.”

Henin won in februari nog het toernooi van Antwerpen, maar verloor de afgelopen weken steeds vaker, van onder anderen Dinara Safina en Sjarapova. Een jaar na Kim Clijsters, ook een voormalige nummer één, neemt ze daarom afscheid van het professionele tennis.