Hague Jazz ‘in shock’ over advies

Door onze kunstredactie

den haag, 15 mei. In Den Haag is vooral geschokt gereageerd op het gisteren uitgebrachte gemeentelijke subsidieadvies voor kunstinstellingen. Directeur Marie-Jeanne de Rooij van Den Haag Sculptuur is „een beetje verbaasd” over de conclusie dat Den Haag Sculptuur „nu meer als toeristisch evenement te beschouwen is”. De Rooij vindt dat een tentoonstelling op zo’n prominente plek in de stad juist een breed publiek moet trekken. Zij heeft er „alle vertrouwen” in dat de gemeente zal besluiten om toch subsidie toe te kennen. The Hague Jazz is „in shock” over het negatief subsidieadvies. Organisator Ruud Wijkniet bestrijdt de kritiek dat zijn festival te commercieel zou zijn. „Zeventig procent van de acts die wij presenteren is onbekend.” Ook Wijkniet verwacht dat het stadsbestuur toch subsidie zal kennen. Het Residentie Orkest stemt in met de kritische analyse. Directeur Niels Veenhuijzen: „De kritiek is een aanmoediging om problemen krachtig aan te pakken. Dat een commissie daarop gaat toezien, is goed. Dan ziet die hoe moeilijk het is om achterstallig onderhoud weg te werken.”