Film van de dag

Far from Heaven biedt een kijkje achter een schijnbaar perfecte wereld in een groene voorstad. Far from Heaven Year: 2002 Director: Todd Haynes Julianne Moore PHOTOS12

Far from Heaven. Het echtpaar Whitaker woont met twee kinderen in een groene voorstad. Echtgenoot Frank werkt op een reclame-afdeling, Cathy zorgt voor de kinderen en geeft cocktailparty’s. Far from Heaven speelt zich af in 1957, maar er wordt met de bril van de eenentwintigste eeuw - met kennis van soaps en de kenmerken van het melodrama - naar gekeken. Daardoor ligt het gevaar van superioriteit op de loer: wat waren ze toen achterlijk! Dat is precies waar regisseur Haynes je wil hebben. Net als in Douglas Sirks All That Heaven Allows - Haynes’ blauwdruk - toont hij hoe deze schijnbaar perfecte wereld zeer breekbaar is. Achter het familiale geluk schuilt woede, frustratie, verdriet en ongeluk. Status en klasse moeten koste wat kost, voor de buitenwereld (vrienden, kennissen, buren en collega’s), in stand worden gehouden.(Todd Haynes, 2002, VS/F), RTL8, 20.30-22.30u.André Waardenburg

    • André Waardenburg