FAO: prijs voedsel daalt weer

Voedselprijzen op de wereldmarkt zijn voor het eerst sinds de eeuwwisseling gedaald. De heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties vandaag bekendgemaakt.

In maart was de stijging al afgevlakt. In april was er voor het eerst een lichte daling. De gemiddelde prijs van alle voedselproducten is nu ruim twee keer hoger dan rond de eeuwwisseling. De index staat op 216,7, waarbij het gemiddelde van de jaren 1998-2000 als basisjaar is genomen.

De grootste stijging heeft de afgelopen jaren plaatsgehad bij granen (284), gevolgd door oliën en zuivel, die op een vergelijkbaar hoog niveau staan. De zuivelprijzen dalen echter al sinds november. De prijs van vlees is maar beperkt gestegen en staat op 132.

Eerder deze week meldde de FAO dat er dit jaar een recordoogst aan rijst op komst is met een stijging van 2,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Rijst is de hardste stijger onder de granen, mede doordat veel landen hun grenzen voor export hebben gesloten. Ook voor tarwe verwacht de FAO dit jaar een grotere oogst dan de afgelopen jaren. Door slecht weer op het noordelijk halfrond en droogte in Australië is de tarweoogst de afgelopen twee jaar slecht geweest.

Voor de voedselprijzenindex zie nrc.nl/voedselprijzen