Extra concurrentie hypotheekbanken

Brussel, 15 mei. De Europese Commissie moet zorgen voor meer concurrentie tussen hypotheekbanken in de EU. Dat stelden ministers van Financiën van de 27 EU-landen gisteren in Brussel. Nu kunnen huizenkopers zelden een hypotheek krijgen van een bank uit het buitenland. Banken worden vooral weerhouden door lastige regels bij grensoverschrijdende taxaties, inschrijvingen in het kadaster en gedwongen verkoop. Met toegenomen concurrentie kunnen huizenkopers tot 470 euro per 100.000 euro goedkoper lenen, concludeerde een rapport van de Commissie in december. De ministers willen dat Brussel onderzoekt welke landen de grootste obstakels opwerpen voor buitenlandse banken. Zo moet er een scorebord komen van kosten voor kadaster en gedwongen verkoop. De bewindslieden willen verrassingen voor de klant voorkomen door het rentepercentage in alle EU-landen beter vergelijkbaar te maken. (ANP)