Europese missie zag Belgische ‘Balkan’

Het is niet onopgemerkt gebleven in Europa: België verkeert nu bijna een jaar in een politieke crisis. De Raad van Europa stuurde deze week zelfs een missie naar enkele Vlaamse gemeenten rond Brussel om een taalconflict te onderzoeken.

„Ik dacht dat we dit soort problemen alleen op de Balkan hadden”, zei de Servische onderzoeker Sobrica Milovanovic gisteren tijdens een persconferentie. „Daarom is het interessant om hier te zijn.” De Raad van Europa is een organisatie van 47 landen, die zich vooral bezighoudt met mensenrechten.

Drie gemeenten rond Brussel zitten sinds 2006 zonder burgemeester. De gemeenten liggen aan de Vlaamse kant van de taalgrens, maar de meerderheid van de bevolking is in de loop der jaren Franstalig geworden. De inwoners kozen dan ook Franstalige burgemeesters.

De Vlaamse regering weigert de drie burgemeesters te benoemen. Niet omdat ze Franstalig zijn, maar omdat ze bij herhaling de taalwetten zouden hebben overtreden. Zo stuurden ze inwoners ongevraagd brieven in het Frans.

Het was uitgerekend een Fransman die de onderzoeksmissie leidde. En deze Michel Guegan, burgemeester van een klein plaatsje in Bretagne, leek zich weinig bewust van de Belgische gevoeligheden rond taal. Er ontstond even verwarring bij de delegatie toen een journaliste van De Morgen een vraag in het Nederlands wilde stellen.

Eerder zei Guegan de Belgen „geen lessen” te willen geven, maar hij koos onomwonden de kant van Franstalige politici. „Wie kan in twijfel trekken dat de burgemeesters democratisch gekozen zijn”, vroeg hij. „Deze situatie is niet aanvaardbaar.”

Marino Keulen, de minister die in de Vlaamse regering verantwoordelijk is voor de niet-benoeming van de burgemeesters, reageerde woedend. „Dit is hetzelfde als een voetbalwedstrijd analyseren zonder rekening te houden met de buitenspelregel. Compleet absurd.”