Europese ministers willen topbonussen fiscaal aanpakken

Brussel. De excessieve bonussen die sommige topmanagers zichzelf toekennen zijn een ”maatschappelijke plaag” en moeten worden bestreden met fiscale maatregelen. Dat heeft de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker dinsdagavond gezegd namens de vijftien landen die de euro gebruiken. Nederland is een groot voorstander van maatregelen tegen excessieve beloningen voor topmanagers. Minister Wouter Bos van Financiën stelde het onderwerp al in november vorig jaar aan de orde tijdens een ontmoeting met zijn collega`s uit de eurolanden. ”De excessen van captains of industry die we hebben gezien in verschillende landen zijn echt tamelijk schandalig”, zei Juncker na een bijeenkomst in Brussel van de ministers van Financiën van de eurolanden. Werknemers moeten hun looneisen matigen, zei Juncker verder, teneinde de inflatie niet aan te wakkeren. Dan moeten hun leidinggevenden hetzelfde doen, aldus de Luxemburgse premier. ”We onderzoeken momenteel fiscale maatregelen die kunnen worden gebruikt om deze excessen aan te pakken”, zei Juncker. Volgens Wouter Bos bleek gisteren, tijdens een vergadering van alle 27 EU-landen, dat veel lidstaten iets willen doen tegen buitensporige bonussen. ”Europese wetgeving wil niemand, ook ik niet”, zei Bos. ”Maar wanneer je als land iets doet, dan sta je nu niet in je eentje.”