Europa kijkt verbaasd naar België

BELGIUM_POLITICS_SER_20080514_165709.131.jpgMooie dag gisteren voor Michel Guegan (midden op de foto). De burgemeester van een klein plaatsje in Bretagne was naar Brussel gekomen als leider van een onderzoeksmissie van de Raad van Europa. Die doet onderzoek naar een politiek gevoelige kwestie in België: de niet-benoeming van drie Franstalige burgemeesters in Vlaamse gemeenten.

Guegan genoot zichtbaar van alle media-aandacht die hij kreeg. Behalve Belgische journalisten waren ook nogal wat EU-correspondenten in Brussel naar een persconferentie van de onderzoekers gekomen.

„Ik dacht dat we dit soort problemen alleen op de Balkan hadden”, zei de Servische onderzoeker Sobrica Milovanovic. „Daarom is het interessant om hier te zijn.” De Raad van Europa is een organisatie van 47 landen, die zich vooral bezighoudt met mensenrechten.

taalgrens.jpgDrie gemeenten rond Brussel zitten sinds 2006 zonder burgemeester. De gemeenten liggen aan de Vlaamse kant van de taalgrens, maar de meerderheid van de bevolking is in de loop der jaren Franstalig geworden. De inwoners kozen dan ook een Franstalige burgemeester.

De Vlaamse regering weigert de drie burgemeesters te benoemen. Niet omdat ze Franstalig zijn, maar omdat ze bij herhaling de taalwetten zouden hebben overtreden. Zo stuurden ze inwoners ongevraagd brieven in het Frans. Ook lieten ze het toe dat er tijdens gemeenteraadsvergaderingen Frans gesproken werd.

En dan is het uitgerekend een Fransman het onderzoek leidt. Tot overmaat van ramp leek Michel Guegan zich bovendien weinig bewust van de Belgische gevoeligheden rond taal. Er ontstond even verwarring bij de delegatie toen een journaliste van De Morgen een vraag in het Nederlands wilde stellen. Eerder zei Guegan de Belgen „geen lessen” te willen geven, maar hij koos onomwonden de kant van Franstalige politici. „Wie kan in twijfel trekken dat de burgemeesters democratisch gekozen zijn”, vroeg hij. „Deze situatie is niet aanvaardbaar.”

Franstaligen moeten ook gewoon Frans kunnen spreken in de Vlaamse gemeenten, zei Guegan. Alsof er geen taalgrens is in België.

Marino Keulen, de Vlaamse minister die verantwoordelijk is voor de niet-benoeming van de burgemeesters, reageerde woedend. „Dit is hetzelfde als een voetbalwedstrijd analyseren zonder rekening te houden met de buitenspelregel. Compleet absurd.”

Wie behoefte heeft aan meer pijnlijke blikken vanuit het buitenland, lees hier een verhaal in de International Herald Trubune over een andere taalkwestie. Het Vlaams nationalisme wordt erin omschreven als ,,a kind of nonvioloent facism”

    • Jeroen van der Kris