EU-waarschuwing op komst wegens tekort Frankrijk

Brussel, 15 mei. Frankrijk, Roemenië en Groot-Brittannië kunnen binnenkort een EU-waarschuwing verwachten wegens te hoge begrotingstekorten. Dat bleek gisteren bij EU-beraad van ministers van Financiën. De kritiek richt zich vooral op Frankrijk, dat als enige van de drie landen de euro gebruikt. Het zogeheten Stabiliteitspact bepaalt dat landen een begrotingstekort van hooguit 3 procent van de economie mogen hebben om de eurokoers niet in gevaar te brengen. Een EU-waarschuwing ligt erg gevoelig bij de bewindspersonen, maar minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) schrok daar niet voor terug: „Ik heb nog eens benadrukt dat er dingen fout dreigen te gaan. We moeten niet bang zijn om onze EU-instrumenten te gebruiken, ook niet als het om grote landen gaat.” De ministers van Financiën ontzagen Duitsland enkele jaren geleden enigszins, toen dat land de begrotingslimieten overschreed. Dat leidde tot grote frustratie bij Wouter Bos’ voorganger Gerrit Zalm (VVD). (ANP)