Eggs Benedict

Wanneer je in New York bent, doe dan als de New Yorkers. Ga in het weekend buiten de deur brunchen. Veel leuke restaurants zijn tevens leuke brunchplekken, zoals Balthazar (Soho), Florent (Meatpacking District), Bubby’s (Tribeca), Friend of a farmer (Flatiron), Aquavit (Midtown West) en E.A.T (Upper East Side). En zoals Prune.

Prune is een prettig, klein, mediterraan georiënteerd restaurant in East Village. De weekendbrunch is er fenomenaal. Op de kaart staan maar liefst tien soorten Bloody Mary, de klassieke begeleider van elke New Yorkse brunch. Er is huisgemaakte muesli en havermoutpap voor de liefhebber. Maar je kunt ook kiezen voor acht soorten gerookte vis van de gerenommeerde delicatessenwinkel Russ & Daughters. Of voor huisgemaakte lamsworstjes met lokale oesters, gestoofde tomaten en boerenbrood. Of voor romig roerei met peterselie, gerookte bacon en aardappelrösti.

Een echte brunchklassieker die ook bij Prune geserveerd wordt is eggs Benedict: gepocheerde eieren op toast met ham, bacon of gerookte zalm en een dikke hollandaisesaus. Prima bodem voor die tweede Bloody Mary.

Voor 2 personen:

100 g roomboter

2 verse eieren + 1 eidooier

1 eetlepel citroensap

1 eetlepel azijn

1 beschuitbol (of, als je er een kunt vinden, een Engelse muffin)

100 g gerookte wilde zalm

1 eetlepel fijngehakte bieslook

Laat boter langzaam, op laag vuur smelten in een kleine pan. Op die manier wordt de boter niet bruin, maar zinken de vaste melkbestanddelen naar de bodem. Breng een ruime pan met water tegen de kook aan en draai het vuur laag. Doe de eidooier met het citroensap in een kom, die je boven (dus niet in) het hete water hangt. Klop met een garde tot het eigeel bleker wordt en voeg dan, in een dun straaltje en al kloppend, de boter toe. Zorg dat de deeltjes die op de bodem zwemmen niet mee komen (wie dat lastig vindt, kan de geklaarde boter eerst door een koffiefilter zeven). Blijf kloppen tot je een mooie, gebonden saus hebt. Proef en maak op smaak met zout en peper. Haal de kom van de waterpan. Als je er een deksel op legt blijft hij wel een paar minuten warm. In die tijd halveer en rooster je de beschuitbol en pocheer je de eieren. Dat laatste doe je in dezelfde waterpan. Voeg de azijn toe aan het water en breng aan de kook. Draai het vuur laag. Breek een ei boven een kopje en laat het in het water glijden. Herhaal met het tweede ei. Beleg beide helften van de beschuitbol met zalm. Schep de eieren na 3 tot 3,5 minuut met een schuimspaan uit het water. Laat ze even uitlekken en leg ze op de zalm. Lepel er de warme hollandaisesaus over, bestrooi met bieslook en val onmiddellijk aan.

Bekijk de hele brunchkaart op prunerestaurant.com. Vertel over jouw favoriete brunchplek op www.nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil