Een film die kabbelt, op een aangename manier

Cédric Klapisch is een echte stadsfilmer.

Net zoals in eerdere films van hem leren we via een groep mensen een stad beter kennen. In dit geval Parijs.

Paris is een mozaïekfilm met een losse, meanderende structuur en een brede waaier aan personages die gevolgd worden door regisseur Cédric Klapisch. Spil in dit web is de danser Pierre (Romain Duris) die aan het begin van de film te horen krijgt dat hij lijdt aan een zeldzame hartafwijking. Wellicht kan hij gered worden door een transplantatie, maar of die doorgaat, is onzeker. Hij trekt zich terug in zijn appartement en kijkt vanuit zijn balkon naar zijn buren terwijl hij het leven overdenkt.

Zijn zus Élise (Juliette Binoche) trekt bij hem in om hem te steunen. Zij bezoekt graag de markt, waar we kennis maken met een aantal allochtone marktkooplui. Zo smokkelt Klapisch zonder al te veel didactiek een hedendaags thema zijn film in.

Geschiedenisdocent Roland moppert op z’n collega’s die door het meewerken aan televisieprogramma’s hun vak populariseren en vulgariseren. Maar ook hij moet eraan geloven. Aangezien hij is gespecialiseerd in de historie van Parijs, wordt hij gevraagd als presentator van een reeks over de verborgen geschiedenis van de stad. Zodra Roland hoort hoeveel het betaalt, is hij om. Het is een geestige scène die terloops ook illustreert wat regisseur Cédric Klapisch in zijn film over de lichtstad doet: zware dingen worden luchtig gehouden in een filmhuisfilm die zeer toegankelijk is, niet te veel vraagt van de toeschouwer.

Het levert een film op die door zijn lengte van ruim twee uur soms wat voort kabbelt, maar dat wel doet op een aangename manier. Met deze personages is het aangenaam toeven.

Net zoals we in de eerdere films van Klapisch – Chacun cherche son chat, L’auberge Espagnol en Les poupées Russes – via een groep mensen een stad beter leerden kennen, gebeurt dat in Paris ook. Klapisch is een echte stadsfilmer. Door het programma dat Roland over Parijs maakt op te nemen in zijn film, leren we bovendien ook nog wat.

Paris.

Regie: Cédric Klapisch. Met: Romain Duris, Juliette Binoche, Fabrice Luchini, Mélanie Laurent. In: 10 bioscopen.

    • André Waardenburg