Deyn, Dyonn, en Kelt mogen best wat kosten

Je bent zwanger, en ja, wat dan? Dan word je al snel geconfronteerd met de commerciële babymaffia. Gevraagd of ongevraagd, dat maakt niet zoveel uit. E-mails, nieuwsbrieven, kortingsbonnen, nog meer kortingsbonnen, gratis rompertjes, gratis luiers en absorberende broekjes, gratis zwangerschapstas, gratis cadeaudozen van drogisterijen en supermarkten, en dan zal ik nog wel het een en ander vergeten zijn.

Daar komen alle reclamefolders, of beter gezegd: reclameboeken, nog eens bij. De ene na de andere dikke verkoopfolder weet de weg naar je huisadres te vinden. 126 pagina’s aanbiedingen van de Baby-Dump, 114 pagina’s van Babypark, 230 van Prénatal. Onovertroffen is Baby-Walz, een soort Wehkamp voor baby’s, dat liefst 420 pagina’s telt.

Ouders besteden behoorlijk wat geld aan hun baby, en dus willen commerciële bedrijven de prille ouders graag als klant binnenhalen. Zo ook de tijdschriftenbranche, die een flink aantal tijdschriften over baby’s op de markt heeft gebracht. Zo is er het 9 maanden magazine (4,50 euro). Mét gratis lepeltje en gratis groeikalender. Redacteur Paulien Nengerman, zelf zwanger, schrijft in het voorwoord dat ze de bladen over zwangerschap „spelt”, en wel „van voor tot achter”. In het blad een schema waarin je kan bekijken wat de uitgerekende datum van je kindje is en verhalen over bevallingen en nesteldrang. Verder een serie foto’s van netgeboren kinderen (de namen van deze keer: Boet, Deyn, Dyonn, Kelt, Loïs, Lola, Ninthe en Zero). Het blad Kinderen (4,25 euro) heeft eenzelfde rijtje foto’s van pasgeborenen, en verhalen over krijsende baby’s, de ruggeprik, en mannen die snurken, te veel de krant lezen, niets in het huishouden doen, en te laat bij het kinderdagverblijf zijn. Acteur en zanger Bastiaan Ragas vertelt over zijn derde kind dat aanstaande is. „Daarna zijn we wel weer even zoet. Maar over zo’n jaar of drie zie ik ons wel gaan voor een volgend kind. Ik vind kinderen briljant, ik ben een echte familyman.”

In Ouders van nu (4,35 euro) een vergelijking tussen oma en de crèche: wie biedt de beste opvang? Hoogleraar Kinderopvang Louis Tavecchio verbaast zich erover dat er vaak „uit een sterke vorm van moederschapsideologie negatief wordt gedacht over het kinderdagverblijf”. Ten onrechte, zegt hij. Verder een interview met voetballer en –inmiddels– vader Arjen Robben (24 april, zoon Luka). En dan is er nog Zwanger! (4,50 euro). In het blad eveneens een uitrekenschema voor de geboortedag, maar ook welke cursussen en testen je kan doen, portretten van oma-moeder-baby, en een maand-tot-maand-kalender voor aan de muur. Zwanger! is een speciale uitgave van het gratis magazine Wij Jonge Ouders, dat weer de gratis Blije Doos uitdeelt. Wij Jonge Ouders is niet te koop, maar wordt op verzoek elke maand toegestuurd. Het blad heeft een interessant interview met Ömer Sarioglu (25): Turk, moslim en een van de vijftig mannelijke verloskundigen in Nederland. Zijn broers en zussen snapten niets van zijn keuze: „Ik was de softie en het mietje thuis.” Pas na het tweede opleidingsjaar durfde hij te zeggen dat hij verloskundige wilde worden: „Dat was een soort van coming out.”

    • Oscar Vermeer