De zoete wraak van de kleine, miskende coach

Zenit-coach Dick Advocaat wordt door zijn spelers gejonast na de zege in de finale. Foto Pics United Onderwerp/Subject: FC Zenit St. Petersburg UEFA Cup final Reklame: Club/Team/Country: FC Zenit St. Petersburg - Glasgow Rangers Seizoen/Season: 2007/2008 FOTO/PHOTO: FC Zenit St. Petersburg's coach Dick ADVOCAAT celebrating with players Trefwoorden/Keywords: #02 #17 $69 ±1185184994600 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. PICS UNITED;BOB VAN DEN CRUIJSEM

Vladimir Poetin, de premier van Rusland, belde Dick Advocaat onmiddellijk na de Europese triomf om hem te feliciteren. Felicitaties waren er ook van het Moskouse patriarchaat van de Russisch-orthodoxe kerk. Maar mogelijk was de zestigjarige coach van Zenit St. Petersburg meer onder de indruk van de gelukwensen van Michel Platini, de voorzitter van de Europese voetbalunie, die hem gisteren in het City of Manchester Stadium de UEFA Cup uitreikte na de 2-0 zege tegen Rangers. Van zo’n grote oud-voetballer de felicitaties krijgen, vindt de coach misschien wel belangrijker.

Miskenning loopt als een rode draad door de trainerscarrière van Advocaat, eens als voetballer een vechtjas met afgezakte kousen op het middenveld van ADO Den Haag. Hij mag dan met PSV en de Rangers uit Glasgow landstitels en bekers hebben gewonnen, als bondscoach van Oranje voelde hij zich niet echt serieus genomen. Hij bereikte met het Nederlands elftal weliswaar de halve finale van het EK 2004, maar dat werd door niemand behalve hemzelf als een grote prestatie beschouwd.

Advocaat werd eens ‘de kleine generaal’ genoemd, omdat de parmantige Hagenaar de assistent en later de opvolger was van ‘de generaal’ Rinus Michels. Nu is hij de ‘kleine tsaar’, sinds hij met Zenit St. Petersburg kampioen van Rusland werd en hij gisteren met hetzelfde team de UEFA Cup heeft gewonnen. En daar is hij erg trots op. Want reken maar dat de gebalde vuisten na afloop van de finale tegen zijn oude club, de Rangers, een teken waren van wraak. Wraak op iedereen – van collega’s tot journalisten – die hem al die jaren als coach niet waardeerde.

Trots mag hij zijn. Want wie zulke goede, technische en gedisciplineerde voetballers als die van Zenit mag en kán coachen, heeft volop reden met de borst vooruit te lopen. Wie in het Russische voetbal succes heeft, heeft wat in zijn mars. Vraag het zijn collega Guus Hiddink, die als bondscoach tegen een muur van archaïsche regels, complotten en cultuurverschillen opliep, maar er wel in slaagde zich met de nationale ploeg te plaatsen voor het EK.

Dat Poetin Advocaat in Manchester belde na de triomf heeft een bijzondere reden. Voetballiefhebber Poetin is een van de gangmakers achter het succes van Zenit. Mede op zijn strenge advies investeerde het Russische staatsgasbedrijf Gazprom drie jaar geleden 100 miljoen dollar in de club uit St. Petersburg.

Advocaat mocht, in navolging van Hiddink bij het Russische elftal, Zenit proberen uit het slop te halen. Want het Russische voetbal was ingeslapen en corrupt geworden: goede voetballers, maar niet de juiste mentaliteit. Geld is er nu in overvloed in het Russische voetbal. Te veel, waardoor rijke mannen nog altijd kunnen kopen wat en wie ze willen.

Mede door Hiddink is het aantal buitenlandse spelers bij de clubs tot vijf spelers beperkt. De bondscoach selecteerde zes spelers van Zenit voor het komende EK. Want de beste spelers bij deze club zijn Russen, zoals aanvaller Andrei Arsjavin en middenvelder Konstantin Zirjanov. Vooral Arsjavin is een typisch Russische speler, zeer balvaardig en soms geniaal.

In het stadion van Manchester City bekroonde Zenit pas een kwartier voor het einde zijn superieure spel met een doelpunt. Igor Denisov kwam vrij voor doelman Neil Alexander van de Rangers na een passje van Arsjavin en scoorde. Vlak voor tijd scoorde Zirjanov de 2-0, na weer zo’n vloeiende combinatie. Hoe de Rangers, die in 1972 de Europa Cup voor bekerwinnaars wonnen, ook op hun manier vochten, Zenit bleek over de beste en meest effectieve voetballers te beschikken.

De uitgelatenheid waarmee Advocaat de triomf begroette, sprak boekdelen. Dit was zijn revanche. Dit was de triomf van een Haagse straatjongen op de vaak zo onrechtvaardige wereld.

Advocaat schaarde zich in de rij Nederlandse coaches die een Europese clubtitel hebben gewonnen. Hij is de twaalfde, met één titel, net als Rinus Michels, Aad de Mos, Hans Croon, Kees Rijvers, Guus Hiddink, Wiel Coerver, Frank Rijkaard, Huub Stevens en Bert van Marwijk. Johan Cruijff won er drie als coach, gevolgd door Louis van Gaal met twee.

Zenit kan als kampioen van Rusland de komende jaren nog ver komen in Europa. Door gebrek aan ijver en wedstrijdmentaliteit zijn Russische teams te weinig succesvol geweest. Maar de manier waarop Zenit speelde, deed denken aan Dinamo Kiev in de jaren tachtig, dat werd geleid door de strenge Valeri Lobanovski. Zo streng en wetenschappelijk onderlegd is Advocaat niet. Maar hij heeft een karaktertrek die de Russen van nu meer aanspreekt. Hij is rechtvaardig, als een echt mens.

    • Guus van Holland