De Russen komen

Dick Advocaat wint met Zenit St. Petersburg de UEFA-Cupfinale van Glasgow Rangers.

Het typeert de opmars van het Russische voetbal.

Zenit-speler Igor Denisov (rugnummer 27) opent een kwartier voor tijd de score tegen Glasgow Rangers in de UEFA-Cupfinale. Foto AFP Zenit St Petersburg Russian forward Igor Denisov (2nd R) reacts after scoring the first goal against Rangers Scottish goalkeeper Neil Alexander (2nd L) during the UEFA Cup final match between Scottish football club Glasgow Rangers and Russian side Zenit St Petersburg at Manchester City stadium on May 14, 2008 in Manchester, north-west England. AFP PHOTO / ANDREW YATES AFP

Zenit St. Petersburg heeft gisteren in Manchester de UEFA Cup gewonnen. De Russische ploeg die onder leiding staat van de Nederlandse coach Dick Advocaat en zijn assistent Cor Pot versloeg in de finale de Rangers uit Glasgow. Zenit won met 2-0 door doelpunten van Denisov en Zirjanov.

Zenit was zeker de beste ploeg in de finale. Het technisch overwicht gaf de doorslag. Hoe de Rangers, die in 1972 de Europa Cup voor bekerwinnaars wonnen, ook op hun manier vochten, de Russen van Advocaat bleken de beste en meest effectieve voetballers. Het Russische voetbal komt eraan. Na het succes van bondscoach Guus Hiddink die het Russische elftal naar het EK leidde, is er nu het succes van Advocaat, oud-bondscoach van Oranje en vaak miskend.

Het balvaardige spel van de Russen tegen de vechtlust van de Schotten, zo kon de UEFA-Cupfinale tussen Zenit St. Petersburg en Glasgow Rangers tevoren het best worden geafficheerd. En zo was het ook in het City of Manchester Stadium, dat voor meer dan de helft werd gevuld door het blauwe leger uit Glasgow. Alleen al de aanwezigheid van de tienduizenden Schotten op de tribunes stond garant voor een adembenemende sfeer.

Hoewel het elftal van de Rangers al lang niet meer bestaat uit louter Schotten, kan de Schotse coach Walter Smith, gesteund op de trainersbank door oud-speler en Rangerslegende Ally McCoist zijn afkomst niet verloochenen. Fransen, Tsjechen, Polen, Noord-Ieren doen wat er de fans wordt verwacht.

Vraag het Zenit-coach Dick Advocaat die tussen 1998 en 2002 coach was van de Rangers. Smith wil combinatievoetbal aan de hand van veel vechtlust. Aan zijn zijde staat dan ook de alltime-topscorer McCoist.

Advocaat is nog altijd een Ranger. Hij is bevriend met Smith, die hij opvolgde in 1998, en met de voorzitter en grootste aandeelhouder van de club, sir David Murray, die tot de zeven rijkste mensen van Schotland behoort.

Met geld heeft Murray niet bereikt wat hij wilde – van Glasgow Rangers een Europese topclub maken. Hij liet het stadion verbouwen, liet spelers en coaches aanrukken, maar de grote doorbraak kwam er maar niet.

Advocaat mag zich tegenwoordig over een nog rijkere werkgever verheugen. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stelt de regels sinds 2005, toen het 100 miljoen dollar investeerde in de club in St. Petersburg.

De voormalige Russische president Vladimir Poetin bemoeide zich persoonlijk met de ontwikkeling van het Russische voetbal. Dat Zenit het afgelopen seizoen met zijn landstitel de traditionele hegemonie van de clubs uit Moskou doorbrak is te danken aan het voorbereidende werk van Poetin én Gazprom.

Advocaat mocht in navolging van zijn landgenoot Guus Hiddink bij het Russische elftal Zenit proberen uit het slop te halen. Want het Russische voetbal was ingeslapen en corrupt geworden: goede voetballers, maar geen juiste mentaliteit. Geld is er nu in overvloed in het Russische voetbal.

Mede door Hiddink is het aantal buitenlandse spelers bij de clubs tot vijf spelers beperkt. De bondscoach mag zich mede daarom verheugen in de kwaliteit van Zenit. Want de beste spelers bij deze club zijn Russen, zoals aanvaller Andrei Arsjavin, spelmaker Anatoli Timosjoek en middenvelder Zirjanov. Vooral Arsjavin is een speler naar Russische aard, zeer balvaardig, eigenzinnig en soms geniaal. Advocaat heeft van dit team een machine gemaakt, die graag countert.

Een kwartier voor het einde bekroonde Zenit zijn technisch superieure spel met een doelpunt. Denisov kwam vrij voor doelman Alexander van de Rangers na een passje van Arsjavin en scoorde gemakkelijk. Rangers was verslagen.

Zenit St. Petersburg kan als kampioen van Rusland de komende jaren nog ver komen in Europa. Het Russische voetbal heeft zoals altijd talent genoeg. Daarnaast is er veel geld. Advocaat triomfeerde gisteren als een tsaar. Eindelijk waardering voor de miskende coach. De omhelzing van Michel Platini, de UEFA-voorzitter, en de legendarische Schot Denis Lawzal hem goed hebben gedaan.

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Zenit St. Petersburg

In het voetbalverslag De Russen komen (donderdag 15 mei, pagina 14) staat dat Anatoli Timosjoek van de ploeg Zenit St. Petersburg een Rus is. Dit is onjuist, Timosjoek is een Oekraïner.

    • Guus van Holland