De pan wordt soms afgepakt door boze ex-minnaressen

Ik had het al een keer geprobeerd met De Endstra tapes, een boek lezen over criminelen, maar na ettelijke bladzijden van ‘Oké, en toen gaf hij ons zeven ton voor die coke, o, ik moet even ophangen, krakkrak’ kreeg ik het op mijn heupen van de opgetekende telefoongesprekken.

Nu probeerde ik het opnieuw, met de memoires van ‘Godmother’ Thea Moear (ooit de rechterhand van Klaas Bruinsma), die zich afspelen in een Panamese gevangenis. Thea had ik de afgelopen week al voorbij zien komen in kranten en op tv, en ze kwam opvallend monter op me over als ze over Panama vertelde, als iemand die heerlijk uitgerust van drie weken Club Med terugkomt.

Een feelgoodcrimeboek, daar had ik wel zin in. Dus De Godmother in Panama gekocht. En genoten! Wat een heerlijk oord, die Panamese gevangenis. Wat een romantiek, tussen de vrouwen. ’t Is een soort Pitty in Panama, qua lesbisch-erotische kostschoolsfeer. En wat een gezellige setting – er is een orchideeënkwekerij, een zwembad, je kunt er slaappillen, wodka en limonade krijgen – nee, Thea windt er geen doekjes om: die Panamese gevangenis is helemaal toppie!

Thea had in Panama een legioen bewonderaarsters. In de gevangenis loopt een bijzondere menssoort rond: de macho die toch vrouw is, mét snor-, baard en borsthaargroei. Maar daar valt Thea niet op. Ze gaat eerder voor de blonde ranke vrouwtjes, die zich in hordes bij haar aanbieden. Het helpt dat Thea een koekepan heeft, een uitzonderlijk bezit in de gevangenis. Als Thea een vrouw wil versieren, bakt ze gewoon een paar pannekoeken.

De pan speelt een belangrijke rol in het boek, en is misschien wel de reden geweest van Thea’s geluk in het gevang. Verscheidene keren wordt de pan besproken, altijd met ontroering. ‘Ik weet niet hoe ik het voor elkaar gekregen heb, maar ik heb mijn pan altijd kunnen houden’, zegt Thea in het boek. De pan wordt soms afgepakt door boze ex-minnaressen, maar hij keert altijd weer terug in Thea’s leven.

Aan het eind van het boek geeft Thea handige tips aan ‘jongens en meisjes’ die van plan zijn om ook drugskoerier te worden en wellicht ook in de Panamese gevangenis zullen belanden. Concrete, praktische tips, zoals: ‘Betaal je advocaat nooit meer dan vijftienhonderd dollar voorschot’. Ik zou daaraan willen toevoegen: neem een pan mee. Met een pan heb je in Panama een heerlijke tijd.

Lees alle columns van Aafop nrcnext.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius