De Jager wil fiscale toeslagen gaan vereenvoudigen

Den Haag. Staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) wil de regels voor het toekennen van toeslagen voor huur, zorg en kinderopvang vereenvoudigen. Hij gaat daar in het kabinet over praten. Dat bleek tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer dinsdag. Aanleiding waren publicaties in Trouw en NRC Handelsblad over problemen bij het definitief toekennen van toeslagen. De staatssecretaris en de Kamer vinden dat de vele uitzonderingen en ingewikkelde regels nu de kans op fouten vergroten. Over het effect van de fouten wordt echter verschillend geoordeeld. De staatssecretaris vindt 8.200 fouten niet onacceptabel veel en bij de complexe regelgeving zelfs onvermijdelijk. De meeste Kamerleden vinden 8.200 burgers die in de financiële zorgen komen door de overheid onacceptabel veel. Zowel de staatssecretaris als de Kamer ergert zich als ze in de media berichten lezen over fouten bij de Belastingdienst. De staatssecretaris ergert zich eraan dat de publicaties de naam van de Belastingdienst aantasten; de Kamerleden dat ze in de krant moeten lezen wat er allemaal misgaat bij de fiscus.