Conflict ASMI komt voor rechter

Het conflict tussen chipmachinefabrikant ASMI en activistische aandeelhouders komt voor de rechter, nu een onafhankelijke stichting het bedrijf met een beschermingsconstructie te hulp komt. „We zijn bijna verplicht om dit bij de rechter aan te vechten nu aandeelhouders hun zeggenschap wordt ontnomen”, zei Wouter Rosingh van grootaandeelhouder Hermes vanmorgen. „Maar we beraden ons nog met onze juridische adviseurs wat we precies zullen doen.”

Gisteravond maakte de onafhankelijke Stichting Continuïteit ASMI bekend gebruik te maken van haar recht om preferente aandelen te kopen, die samen goed zijn voor 29,9 procent van de stemmen. Samen met oprichter Arthur del Prado, die een aandelenbelang van 22 procent heeft, kan de stichting daarmee voorkomen dat aanstaande woensdag op de aandeelhoudersvergadering bestuursvoorzitter Chuck del Prado, de zoon van de oprichter, en de raad van commissarissen naar huis worden gestuurd. Dat is voorgesteld door Hermes (15 procent van de aandelen), een Britse vermogensbeheerder voor pensioenfondsen, omdat die niet gelooft dat het huidige management in staat is de resultaten van het bedrijf te verbeteren. Daardoor zou het bedrijf afkoersen op een faillissement, meent Hermes. Het Britse fonds wordt gesteund door het Amerikaanse hedgefonds Fursa, waarvan gisteren bekend werd dat het zijn aandelenbelang van ruim 9 naar 5,9 procent heeft teruggebracht.

De Stichting vindt vervanging van de bestuursvoorzitter een bedreiging van de continuïteit van het bedrijf. „Wij vinden dat het bedrijf met de aandeelhouders verder de discussies moet kunnen voeren die nog niet zijn afgerond”, zei voorzitter M. van Galen van de stichting gisteravond in een telefonische persconferentie, waarin hij de oprichting van de beschermingswal toelichtte.

Bestuur en commissarissen van ASMI deden gisteren een concessie richting de kritische aandeelhouders door te beloven dat het bedrijf in 2010 wordt gesplitst, als het er niet in slaagt om de waarde van het verlieslijdende onderdeel dat machines maakt voor de productie van chips op te vijzelen. Nu wordt de waarde van ASMI vooral bepaald door een meerderheidsbelang in een Aziatische dochter.