Colombia levert paramilitairen uit

Bogotá. Colombia heeft onverwachts veertien hoge paramilitaire leiders uitgeleverd aan de VS, waar ze zullen terechtstaan voor drugssmokkel. Hierdoor zullen ze in eigen land nu niet berecht worden voor de circa 15.000 moorden die de afgelopen jaren begaan zijn door hun extreemrechtse doodseskaders. De uitlevering betekent feitelijk het einde van de vredesdeal die de regering van president Uribe in 2005 sloot met de Verenigde Zelfverdedigingsgroepen van Colombia (AUC). In een omstreden amnestiewet werd vastgelegd dat als de AUC-leiders zich overgaven, al hun misdaden opbiechtten en hun strijders ontwapenden, ze niet werden uitgeleverd en hoogstens acht jaar cel kregen. President Uribe zei gisteren dat de veertien nu toch zijn uitgeleverd omdat ze ”ofwel opnieuw crimineel actief waren [...] of omdat ze niet volledig met justitie meewerkten”.