Buste van bejaarde Caesar opgedoken

PARIJS. Op de bodem van de Rhône in Frankrijk is een buste van de Romeinse keizer Julius Caesar gevonden. Het is het oudste beeld van Caesar dat ooit is gevonden, zo maakte het Franse ministerie van Cultuur bekend. Het beeld werd gevonden nabij Arles, dat in 46 voor Christus werd gesticht door Caesar. De levensgrote buste toont een ouder wordende man met rimpels en ingevallen wangen. Het werd tussen andere kunstwerken aangetroffen, waaronder een manshoog, uit de derde eeuw stammend Neptunusbeeld en een satertje. Een Franse archeoloog vermoedt dat Caesars buste in de rivier is gegooid nadat hij werd vermoord, ”omdat het destijds beter was niet als een aanhanger van hem gezien te worden”. In Rome zijn alleen beelden van Caesar te vinden van na diens dood in 44 voor Christus. Vermoedt wordt dat de vindplaats in de Rhône nog meer te bieden heeft; komende zomer start er een nieuwe zoekactie.