Barclays kaapt veertig bankiers bij ABN weg

Ruim een half jaar na de smadelijke nederlaag in de strijd om ABN Amro slaat Barclays terug. De Britse bank heeft bekendgemaakt een omvangrijk contingent zakenbankiers van ABN Amro in Londen te hebben overgenomen.

Het gaat om vijf toonaangevende adviseurs die de afgelopen jaren naam hebben gemaakt in de lucratieve internationale fusie- en overnamepraktijk, met name in Azië en Oost-Europa. Onder hen de Indiër Jitesh Gadhia, die nauw betrokken was bij de vele miljardenovernames van het Indiase concern Tata, waaronder die van het Brits-Nederlandse Corus.

Met de vijf hoge managers zijn zo’n 35 medewerkers mee overgestapt naar Barclays. Het betreft de grootste transfer ooit in de Londense City. Volgens persbureau Bloomberg haalden de overgestapte bankiers vorig jaar ruim 100 miljoen euro aan adviescommissie binnen voor ABN Amro. Er werken geen Nederlanders bij de vertrokken teams.

Het vertrek van de zakenbankiers is een tegenvaller voor Royal Bank of Scotland, de bank die na de verkoop van ABN Amro (voor 71 miljard euro) de zakenbankdivisie heeft overgenomen. Weliswaar heeft RBS onlangs een ingrijpende reorganisatie van de afdeling Global Banking & Markets aangekondigd, waarbij 7.000 banen in Londen op de tocht staan, maar de veertig bankiers die nu naar Barclays vertrekken hadden de Schotten toch graag in huis willen houden.

Johnny Cameron, de hoogste baas van de zakenbanktak van RBS, reageerde ziedend. Volgens een in Londen werkzame bankier zou de Schot tijdens een interne telefonische conferentie hebben geroepen: „Dit is een doelbewuste, persoonlijke aanval.” Tussen Cameron en zijn evenknie bij Barclays Capital, de Amerikaan Bob Diamond, zou al jaren grote animositeit bestaan.