ASMI dreigt Stork achterna te gaan

Door het oprichten van een beschermingswal escaleert het conflict tussen ASMI en zijn grootaandeelhouders. Een gang naar de ondernemingskamer is onvermijdelijk geworden.

Tot de laatst mogelijke dag heeft de Stichting Continuïteit ASMI gewacht met haar actie om de activistische aandeelhouders bij de chipmachinefabrikant monddood te maken. Gisteren wierp de stichting een beschermingswal op door gebruik te maken van haar recht om 29,9 procent van de aandelen te kopen.

Daardoor kunnen de hedgefondsen Hermes en Fursa volgende week geen meerderheid krijgen om bestuursvoorzitter Chuck del Prado en de commissarissen naar huis te sturen en door eigen mensen te vervangen. De Stichting zet daarmee de strijd tussen het bedrijf en zijn grootaandeelhouders op scherp, op een moment dat bestuur en commissarissen weer een handreiking wilden doen aan de opstandige aandeelhouders. Twee uur nadat de beschermingsconstructie bekend werd, volgde gisteravond een persbericht van het bedrijf waarin het aankondigde zich in 2010 op te splitsen als het er dan niet in is geslaagd om de waarde van zijn verlieslijdende divisie op te vijzelen. Die moet dan minimaal één keer de omzet bedragen. Verder beloofde het bedrijf in 2010 zijn statuten beter in overeenstemming te brengen met de code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur.

De hedgefondsen Hermes en Fursa liggen al zeker drie jaar overhoop met het management van ASMI. De zogeheten frontend-activeiten van het bedrijf, de productie van machines om chips te produceren, zijn al jaren verlieslijdend en het lukt het huidige management niet om daar verandering in te brengen. Door de opbrengsten uit een meerderheidsbelang in het Aziatische bedrijf ASM PT, dat machines voor het verpakken van chips maakt, blijft het bedrijf in de zwarte cijfers. Als de waarde van het belang van ASM PT wordt afgetrokken van de beurswaarde van ASMI komt er een lage en soms zelf negatieve waarde uit voor die frontend-activiteiten. Dat vinden de hedgefondsen onhoudbaar.

De handreiking om in 2010 op te splitsen komt te laat. De activistische aandeelhouders, die een nieuw bestuur willen waarin ze meer vertrouwen hebben, zijn verrast door de actie van de Stichting Continuïteit. „Wij hebben altijd begrepen dat die beschermingsconstructie er was voor vijandige overnames. Het kan toch niet zo zijn dat je die gebruikt tegen je eigen aandeelhouders, zodat je de eigenaren hun zeggenschap ontneemt”, zegt Rosingh van Hermes. Hij verbaast zich erover dat de stichting geen contact met hem heeft opgenomen.

De stichting benadrukt onafhankelijk te zijn, maar voorzitter Michiel van Galen gaf gisteravond toe alleen met bestuur en commissarissen van ASMI te hebben gesproken.

De situatie doet denken aan de strijd tussen industrieel concern Stork en zijn activistische aandeelhouders een jaar geleden. Toen de hedgefondsen Centaurus en Paulson het ontslag voorstelden van de raad van commissarissen van Stork nadat het bedrijf zich had verzet tegen de door hen gewenste opsplitsing van het bedrijf, wierp de Stichting Stork ook een beschermingswal op. De ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam maakte die stap echter ongedaan, omdat er na een conflict van twee jaar geen sprake was van ‘een overval’.

Van Galen zei dat de stichting gelooft „een sterkere positie te hebben dan de Stichting Stork”. Hij vindt dat de aandeelhouders de dialoog te snel onderbreken. Hermes wijst erop dat de onenigheid met ASMI niet pas dit jaar is ontstaan, maar al een jaar of drie bestaat.

De uitkomst van de aandeelhoudersvergadering van aanstaande woensdag staat nu vast. Hermes vreest dat de opkomst zal tegenvallen, zodat niet duidelijk wordt wie de overige aandeelhouders steunen in dit conflict. Rosingh: „Wij hopen dat toch zoveel mogelijk aandeelhouders komen, want als je de stemmen van Del Prado en de stichting aftrekt weet je goed wat de opinie is. Dat is belangrijk.”

De beurskoers van ASMI daalde vanmorgen met 7,6 procent. Veel beleggers zijn ingestapt nadat ASMI eind maart zijn voorstellen voor vervanging van de top van het bedrijf had bekendgemaakt, en de koers is sindsdien fors ingelopen. Nu lijken ze niet meer te geloven in veranderingen bij het bedrijf.

    • Daan van Lent