Aanslag in Zuidwest-Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag op een markt naast een politiebureau in het zuidwesten van Afghanistan zijn vanochtend zeker 18 agenten en burgers gedood. De aanslag had plaats in het district Del Aram, in de provincie Farah, aldus de plaatselijke autoriteiten. Volgens ooggetuigen verborg de aanslagpleger zijn explosieven onder een burqa. Een politieagent in Del Aram kon niet bevestigen of de dader een man of een vrouw was.

In de Afghaanse hoofdstad Kabul maakten overheidsfunctionarissen gisteren bekend dat een leraar die een afkeurende toespraak over zelfmoordaanslagen had gehouden, na afloop onderweg naar huis doodgeschoten is. In Archi, in de provincie Kunduz had Abdul Hadi dinsdag zulke aanslagen voor een gehoor van zevenhonderd mensen on-islamitisch en on-Afghaans genoemd.

De NAVO sprak gisteren haar bezorgdheid uit over een scherpe stijging van het aantal aanslagen in het oosten van Afghanistan. Vorige maand lag het aantal aanslagen daar 50 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De NAVO is bezorgd dat de trend het gevolg is van de akkoorden die de regering van buurland Pakistan heeft gesloten met stamleiders in de grensregio met Afghanistan, waardoor militanten daar nu een veilige thuishaven hebben, aldus een NAVO-woordvoerder in Brussel. (Reuters, AP, AFP)