‘92 procent stemt vóór grondwet in Birma’

Volgens de Birmese junta heeft een overweldigende meerderheid vóór de grondwet gestemd in het referendum dat zij zaterdag hield, een week nadat cycloon Nargis complete dorpen in het land wegvaagde. Het bewind claimt dat 92,4 procent van de stemmers de omstreden grondwet goedkeurde.

Mensenrechtenorganisaties zijn verontwaardigd. „Het kan gewoon niet dat 92 procent van de bevolking vóór een document heeft gestemd waar ze nauwelijks iets vanaf weet en dat bijna niemand heeft gelezen”, zegt een woordvoerder van Human Rights Watch. De grondwet wordt gezien als een instrument om de dictatuur van het leger te bestendigen. De mensen in het rampgebied, die nog moeten stemmen, kunnen de uitslag niet meer beïnvloeden.

De schattingen over het dodental van de cycloon lopen uiteen van 60.000 tot 128.000, aldus het Rode Kruis. De vorming van een tweede cycloon, waarvoor gisteren werd gevreesd, heeft niet doorgezet.

Hulpverleners uit het Westen mogen nog altijd nauwelijks het land in. Volgens minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) moet de internationale gemeenschap de Birmese machthebbers desnoods dwingen hulpverleners toe te laten. Hij heeft hierover contact gehad met zijn Franse collega Kouchner, om met een aantal gelijkgezinde landen, waaronder ook Groot-Brittannië, te kijken hoe ze de honderdduizenden in nood verkerende Birmezen kunnen helpen. Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) suggereerde gisteren op de televisie droppings als mogelijkheid. De Europese ministers voor ontwikkelingssamenwerking namen gisteren een verklaring aan dat ook de druk op China vergroot moet worden om de junta te bewegen tot het toelaten van buitenlandse hulpverleners. (AP)