Zestig doden bij serie aanslagen in stad India

Ten minste zestig mensen zijn gisteren gedood bij een zevenvoudige bomaanslag in de stad Jaipur, in het noordwesten van India. Vermoedelijk loopt het dodental verder op. Zeker 150 mensen raakten gewond. Het is een van de bloedigste aanslagen sinds die op forensentreinen in Mumbai in 2006. De politie spreekt van een terroristische aanslag.

Zoals meestal na aanslagen in India eiste niemand direct de verantwoordelijkheid op. De politie pakte wel een verdachte op, naar een ander is een zoektocht ingesteld. „De betrokkenheid van een buitenlandse macht kan niet worden uitgesloten”, aldus de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, waarmee hij op buurland Pakistan zou doelen.

De zeven bommen gingen kort na elkaar af op een juwelenmarkt, bij de trappen van een tempel voor een Hindoeïstische apengod en op andere plekken binnen de historische stadsmuren. Een achtste bom werd onschadelijk gemaakt door de politie.

Het twee miljoen inwoners tellende Jaipur, in de deelstaat Rajasthan, is een populaire toeristische bestemming, circa 260 kilometer van de hoofdstad New Delhi. Jaipur, bijgenaamd de roze stad wegens de kleur van veel gebouwen, is een vaste stop in het traject dat bekendstaat als „de gouden driehoek”. Het traject voert langs monumenten in Rajasthan en de Taj Mahal in de deelstaat Uttar Pradesh. Gisteravond werden geen toeristen onder de slachtoffers gemeld.

Een van de explosies vond plaats nabij een hindoetempel. Op de televisie was een ravage van fietsen en riksja’s te zien in een plas met bloed.

In India vond de laatste jaren een groot aantal aanslagen plaats. Veel daarvan worden toegeschreven aan extremistische moslims die tegen het Indiase bestuur van een deel van de omstreden deelstaat Kashmir zijn. In Kashmir, waar overwegend moslims wonen, zijn verschillende terreurgroepen actief, al dan niet met hulp van Pakistan. (AFP, BBC, AP)

Recente aanslagen in India:

Augustus 2007: 42 doden door aanslagen bij openluchtpodium en restaurant in Hyderabad.

Mei 2007: 14 doden door aanslag op moskee in Hyderabad.

Februari 2007: 66 doden bij dubbele aanslag op vredestrein tussen India en Pakistan.

Juli 2006: Meer dan 160 doden bij zevenvoudige aanslagen op forenzentreinen in Mumbai

Maart 2006: 15 doden bij aanslagen op Hindoetempel in Varanasi

Oktober 2005: 62 doden bij drie aanslagen in Delhi.