Verse chef voor taaie chips

Een nieuwe financiële directeur die maar liefst drie keer uitgeroepen is tot Europees CFO (Chief Financial Officer) of the Year door het blad Institutional Investor toen hij nog financieel topman van telecomgigant Ericsson was. Dat is een mooie aanbeveling voor de nieuwe financiële man die chipfabrikant NXP heeft benoemd.

Wat de voormalige Philipsdochter wijselijk niet vermeldde was dat deze Karl-Henrik Sundström in oktober 2007 ontslag nam nadat het Zweedse bedrijf uiterst onverwacht een winstval bekend had gemaakt. En dat slechts een maand nadat topman Carl Henric Svanberg zich nog optimistisch had getoond. Svanberg mocht blijven, Sundström werd opgeofferd.

Aandeelhouders dienden een claim in tegen Ericsson, Svanberg en Sundström. En dat waren niet een paar lastige hedgefondsen, maar pensioenfondsen uit Schotland, Duitsland en de VS en Fortis Investment.

Voor een beursgenoteerd bedrijf is de 47-jarige Sundström daardoor een risico om aan te nemen. Maar NXP is sinds 2006 in handen van private-equityfirma’s. Als hij maar presteert bij NXP, zullen zij niet malen om de uitkomst van de claims en de eventuele reputatieschade.

Waarom zijn voorganger Peter van Bommel opstapt is onduidelijk. „Persoonlijke redenen” voert NXP aan. Dat kan heel goed zo zijn, maar bedrijven gebruiken die formulering ook om andere problemen te verdoezelen.

Bij bedrijven in handen van private equity zijn veranderingen aan de top vaak een indicatie van onvrede en start van forse ingrepen. Het meest dramatische voorbeeld in Nederland is Maxeda (voorheen Vendex KBB), net als NXP in handen van een consortium met KKR als meest prominente deelnemer. Een jaar na de overname sneuvelde topman Ed Hamming, korte tijd later gevolgd door onder meer de gehele top van Vroom & Dreesmann. Van de oude Vendex-top is niemand meer over. Het invliegen van verse managers van buiten werd gevolgd door de verkoop van dochters zoals de Hema.

NXP bracht vorige maand zijn grootste divisie onder in een joint venture met concurrent STMicroelectronics (STM) en ontving daar 1,5 miljard euro voor. Dat bedrag vloeit níét naar de aandeelhouders, maar wordt geïnvesteerd in versterking van NXP, werd door het bedrijf benadrukt.

Dat zal NXP waar moeten maken. Aan de top zijn verse krachten gekomen met ervaring bij concurrenten als Infineon (voormalige chipdochter van Siemens), Texas Instruments en STM. Maar 8 van de 12 hoogste managers waren er al bij toen Philips zijn dochter verkocht. Op zich lijkt er dus geen reden tot grote zorg bij NXP, maar let op de personalia.

Daan van Lent

    • Daan van Lent