Verdonk afwezig bij verkiezingen voor Europees Parlement

Rotterdam. De beweging Trots op Nederland (ToN) van Rita Verdonk doet volgend jaar niet mee aan de Europese verkiezingen. De reden is volgens een woordvoerder dat ToN er organisatorisch niet klaar voor is. ”De kans dat we alsnog besluiten mee te doen, acht ik daarom uiterst klein”, aldus de woordvoerder. In de meest recente peiling van de politieke barometer van Synovate/Interview NSS, in samenwerking met tv-programma Nova, staat Trots op Nederland op 23 zetels. Behalve de gevestigde partijen doet in juni 2009 ook de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders mee. De PVV pleit voor opheffing van het Europees Parlement en wil diverse bevoegdheden vanuit de EU terugbrengen naar de lidstaten. Bij een eventuele toetreding van Turkije tot de Unie pleit Wilders voor uittreding van Nederland. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de PVV volgens de politieke barometer uitkomen op negen zetels.