Veiling eigentijdse kunst bij Christie`s New York succesvol

rotterdam, 14 mei. De veilingen in New York van eigentijdse kunst zijn gisteravond begonnen met een record voor Lucian Freud bij Christie`s. Zijn Benefits Supervisor Sleeping met een portret van een liggende, blote Sue Tilley werd geveild voor bijna 35 miljoen dollar, meer dan ooit voor een werk van een levende kunstenaar. Het record stond sinds november op naam van Jeff Koons met 23,6 miljoen voor Hanging Heart. De eerste dag bracht in totaal 348 miljoen dollar op, Christie`s op een na beste resultaat ooit voor eigentijdse kunst. Slechts 5 procent van het aanbod bleef onverkocht. Mark Rothko`s No.15 werd afgehamerd op 50,4 miljoen dollar, de tweede prijs ooit voor zijn werk. Vorige week bij de veilingen bij Christie`s en Sotheby`s van oudere kunst was het topstuk een vrouwenbeeld van Rodin. Eve bracht 18,9 miljoen dollar op. Le Géranium van Henri Matisse ging weg voor viermaal de schatting: 9,5 miljoen dollar. De vraag naar iets minder goed werk viel tegen. Volgens kenners was ook de markt voor kunsthistorisch belangrijk maar niet zo aansprekend werk lauw. In totaal brachten de veilingen 512 miljoen dollar op. Bij Christie`s bleven 44 van 58 items onverkocht.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Veiling

Het bericht Veilingen eigentijdse kunst bij Christie’s New York succesvol (14 mei, pagina 9) meldde dat bij een eerdere veiling vorige week 44 van de 58 items onverkocht bleven. Er bleven er 14 onverkocht. 44 van de 58 werden verkocht.