Topbonussen in EU fiscaal aanpakken

De excessieve bonussen die sommige topmanagers zichzelf toekennen zijn een „maatschappelijke plaag” en moeten worden bestreden met fiscale maatregelen.

Dat heeft de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker gisteravond gezegd namens de vijftien landen die de euro gebruiken. Nederland is een groot voorstander van maatregelen tegen excessieve beloningen voor topmanagers. Minister Wouter Bos van Financiën stelde het onderwerp al in november vorig jaar aan de orde tijdens ontmoeting met zijn collega’s uit de eurolanden. „De excessen van captains of industry die we hebben gezien in verschillende landen zijn echt tamelijk schandalig”, zei Juncker gisteren na een bijeenkomst in Brussel van de ministers van Financiën van de eurolanden.

Werknemers moeten hun looneisen matigen, zei Juncker verder, teneinde de inflatie niet aan te wakkeren. Dan moeten hun leidinggevenden hetzelfde doen, aldus de Luxemburgse premier. „We onderzoeken momenteel fiscale maatregelen die kunnen worden gebruikt om deze excessen aan te pakken”, zei Juncker. Een mogelijkheid die hij noemde was het niet langer aftrekbaar maken van ‘gouden handdrukken’ voor managers die bij een bedrijf vertrekken. Juncker zei verder dat landen zullen rapporteren aan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, wat ze hebben gedaan tegen buitensporige beloningen.

Joaquin Almunia, de Spaanse eurocomissaris voor Monetaire Zaken, zei dat de Commissie lidstaten in 2004 al eens heeft gevraagd maatregelen te nemen tegen te hoge beloningen. Maar die oproep is volgens hem grotendeels genegeerd. Alleen Nederland heeft wetgeving in voorbereiding, zei hij.

In maart kondigde minister Bos een aantal maatregelen aan. Het kabinet stelt onder meer voor dat werkgevers 30 procent belasting moeten betalen als zij werknemers die 500.000 euro per jaar verdienen, een vertrekpremie geven die hoger is dan één jaarsalaris. Verder wil het kabinet het onmogelijk maken dat bestuurders die financieel baat hebben bij de overname van hun bedrijf daarover beslissen.

Juncker merkte gisteren verder nog op dat het onderwerp niet alleen de vijftien eurolanden aangaat, maar álle 27 lidstaten van de EU en ook landen daarbuiten. „Het zou goed zijn als er internationaal actie wordt genomen. We zouden graag zien dat Europa een voorbeeld stelt.”