Televisie Voorkeur

Tot en met 25 mei wordt dagelijks verslag gedaan van het filmfestival in Cannes in het programma Cinema.nl: Cannes 2008, met sfeerreportages, interviews met acteurs en regisseurs, en recensies. Vanavond speciale aandacht voor de openingsfilm Blindness van de Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles (1955). Verder een gesprek met Bernard Brochand, burgemeester van Cannes, over de betekenis van het festival voor zijn stad en een bespreking van de programmering. De algemene presentatie wordt gedaan door Twan Huys. Ned.2, 23.20-23.50u. Foto Filmfestival Cannes 1966, NOA/Rogier ViolletStarlette et photographes. Festival de Cannes, 1966. HA-1783-11 VIOLLET, ROGER

actualiteiten

EénVandaag. Een tandheelkundige van de marine die als lid van het RIT (Rampen Identificatie Team) na de tsunami in Thailand in 2004 duizenden mensen identificeerde, vertelt over zijn ervaringen als hulpverlener en probeert de huidige situatie in Birma in te schatten, zoals de mogelijke uitbraken van tyfus en cholera. Verder onder meer het schrappen van (te) populaire subsidies door de overheid en de bezwaren tegen de verpakkingstaks die volgens critici alleen de schatkist zou spekken. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over de omstreden rol van Shell in Nigeria. Lokale viskwekers en boeren hebben veel last van olie die vrijkomt door lekkages in de leidingen van de oliemaatschappij. Hele oogsten mislukken en er zwemt bijna geen vis meer in de eens zo voedselrijke delta. De bewoners zijn boos en eisen compensatie voor de schade. Rechtszaken en campagnes tegen Shell in Nigeria haalden tot nu toe weinig uit. De bewoners gooien het nu over een heel andere boeg. Verder het grote tekort aan kraamverzorgers, dat leidt tot een extra druk op de verloskundigen. De Nederlandse Beroepsvereniging Kraamverzorgenden en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen slaan alarm. Ned.2, 20.25-20.45u.

Nova. Een verslag van het debat in de Tweede Kamer over de voorgenomen kortingen op de kinderopvang. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. De hoofdredacteur van NRC Handelsblad, Birgit Donker, licht de televisieplannen van de krant toe. Auke Kok vertelt over het boek dat hij schreef over het EK van 1988, Wij hielden van Oranje en Henny Huisman komt aandacht vragen voor een oud programma dat hij gaat presenteren: Eén van de acht. De Nederlandse familieshow, die eerder door Mies Bouwman werd gepresenteerd, won in 1972 de gouden Televizier-ring. Matthijs van Nieuwkerk krijgt bij het presenteren hulp van tafelheer Hugo Borst. Ned.3, 19.30-20.15u.

Pauw en Witteman. Schrijver en bioloog Midas Dekkers schrijft het Boekenweek-essay voor de Boekenweek van 2009. Hij vertelt dat hij zijn essay wil wijden aan het dier in de literatuur. Eigenaar Aad Ouborg van het bedrijf in huishoudelijke artikelen Princess kreeg bekendheid door opvallende marketingacties voor zijn merk. Ouborg licht zijn leus ‘Ondernemen is entertainen’ toe. Ned.1, 23.10-0.05u.

documentaire

Child of our time. Aflevering van een documentaireserie van de Britse arts, wetenschapper, politicus en televisiepresentator Lord Robert Winston (1940), waarin twintig jaar lang vijfentwintig Britse kinderen, geboren in 2000, van geboorte tot volwassenheid worden gevolgd. BBC 1, 21.00-22.00u.

informatief

Kaaskoppen & Waterlanders. Laatste aflevering van een serie over de vaderlandse geschiedenis aan de hand van personen en gebeurtenissen uit de Canon. Vandaag de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje, die op 10 juli 1584 werd vermoord door Balthazar Gerards in het Prinsenhof in Delft. Er stond toen al jaren een prijs op zijn hoofd. Verder aandacht voor de pionier van de Nederlandse televisie, Erik de Vries, die al in de jaren ‘30 experimenteerde bij Philips met het nieuwe medium. De eerste geslaagde poging was een opname van een paar voetballende collega’s. In 1966 kreeg De Vries voor zijn bezieling en inzet de prestigieuze Nipkowschijf.

Premtime. Prem Radhakishun en Jalal Bouzamour bezoeken de Utrechtse wijk Overvecht. Een jaar geleden bleek uit een reportage dat jonge kinderen de wijk terroriseerden, maar de sfeer in de wijk lijkt te zijn verbeterd. Een van de maatregelen is het intensief begeleiden van probleemgezinnen door gezinscoaches. Jalal volgt een van die coaches en bezoekt een Marokkaanse alleenstaande moeder die al een jaar wordt begeleid. Verder aandacht voor mensen uit immigratielanden zoals Suriname, Indonesië, Turkije, Marokko die een toeristenvisum voor Nederland wordt geweigerd vanwege het zogeheten vestigingsgevaar. Ned.2, 22.50-23.20u.

film

Cinema.nl. Een gesprek met regisseur Mike Leigh, en met de acteurs Sally Hawkins en Eddie Marsan over de film Happy-Go-Lucky. Filmcriticus Bor Beekman gaat nader in op het werk de regisseur. De band tussen twee zussen staat centraal in Il y a longtemps que je t’aime. Wanneer Juliette na 15 jaar vrijkomt uit de gevangenis besluit zus Léa, die inmiddels een eigen gezin heeft, haar in huis te nemen. Regisseur Philippe Claudel praat over de film. In Bruges gaat over twee huurmoordenaars, gespeeld door Colin Farrell en Brendan Gleeson, die in het voor hen onbekende Brugge betrokken raken bij allerlei gevaarlijke verwikkelingen. Met een toelichting van regisseur Martin McDonagh. Ned.3, 0.10-0.40u.

amusement

Andermans veren. Fragmenten uit de wereld van het cabaret, theater en televisie. Lachen, huilen, blijdschap en verdriet: over emoties. Met scènes van Toon Hermans, Lebbis en Ajuinen & Look. Te gast is Angela Groothuizen. Ned.2, 21.30-22.00u.

sport

Finale UEFA Cup. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met analyse in de rust, bekeruitreiking en nabeschouwing van de finalewedstrijd in UEFA Cup tussen Zenit St. Petersburg en Glasgow Rangers. Ned.3, 20.25-23.05u.