Tachtig doden bij aanslagen Jaipur

Bij zeven bomaanslagen vlak na elkaar in de oude binnenstad van de Indiase stad Jaipur zijn gisteravond zeker tachtig mensen gedood. Tweehonderd mensen raakten gewond.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist, maar de autoriteiten zeggen betrokkenheid van een ‘buitenlandse’ islamitische terreurgroep te vermoeden. Dat wordt vaak gezien als een verwijzing naar Pakistan en het conflict over de omstreden regio Kashmir.

Jaipur is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan en ligt ongeveer 260 kilometer ten zuidwesten van de Indiase hoofdstad New Delhi. De stad met haar forten, paleizen en historische gebouwen is een belangrijke toeristische bestemming. Maar door de warmte zijn er in dit deel van het jaar nauwelijks toeristen. Voor zover bekend zijn onder de slachtoffers geen buitenlanders.

De eerste explosie was gisteravond om even voor half acht lokale tijd in het ommuurde historische centrum, de zogeheten Roze Stad. De zes andere bommen werden enkele minuten na elkaar tot ontploffing gebracht, onder andere bij markten en winkels. De dodelijkste aanslag was volgens ooggetuigen vlakbij een hindoetempel, gewijd aan de apengod Hanuman. Volgens de politie is er ook een achtste bom gevonden en tijdig onschadelijk gemaakt.

De zorgvuldig voorbereide aanslagen zorgden voor grote paniek. Vermoedelijk waren de explosieven verstopt op de bagagedrager van fietsen en in riksja’s. Vanochtend gold een straatverbod in de oude binnenstad. Tot nu toe zijn zo’n twaalf mensen ondervraagd, maar er is niemand gearresteerd. Er zouden slechts kleine aanwijzingen zijn wie de daders zijn.

Motief voor aanslag: pagina 4