‘Strijd in Khartoum eist 200 levens’

Meer dan tweehonderd mensen zijn gedood in de strijd tussen het Soedanese leger en rebellen uit Darfur, die zaterdag een ongekende verrassingsaanval ondernamen op de Soedanese hoofdstad Khartoum. Dat heeft de Soedanese minister van Defensie, generaal Abdul Rahim Mohammed Hussein, gisteren verklaard in het parlement.

Hij zei dat de rebellen van de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid (JEM) een vernietigende nederlaag hebben geleden. Gisteren waren banken, winkels en markten in Khartoum voor het eerst weer open.

De moslimfundamentalistische rebellen, volgens Soedan gesteund door Tsjaad, bereikten in een snelle, nachtelijke rit Khartoums tweelingstad Omdurman, aan de andere kant van de Nijl, honderden kilometers van hun bases in het westen. Volgens de Soedanese minister zijn bij de gevechten in Omdurman 93 soldaten en 13 politiemannen gedood en 30 burgers. Hij zei dat 90 dode rebellen zijn gevonden, maar dat nog veel meer lijken buiten de stad verspreid liggen.

Van de 180 voertuigen waarin de rebellen naar de hoofdstad zijn gekomen, zijn er zeker 120 vernietigd. De minister zei ook dat het leger de rebellen ver van de hoofdstad had willen opvangen. Maar „grote aantallen leden van de vijfde colonne” hadden de locatie van het leger aan de vijand bekendgemaakt, zei hij. Eerder werd gemeld dat het leger wel de achtervolging had ingezet, maar dat de rebellen aan de militairen waren ontsnapt.

De tweede man van de JEM, Mahmoud Suleiman, erkende gisteren de slag te hebben verloren, maar niet de oorlog. Hij liet weten dat de rebellen zich hadden teruggetrokken zoals zij waren gekomen. Eerder meldde leider Khalil Ibrahim zich nog steeds in Omdurman te bevinden.

In Omdurman en Khartoum zoekt het leger nog steeds naar rebellen die hun uniform hebben uitgetrokken en zijn ondergedoken. Er zijn volgens de Soedanese autoriteiten 300 Soedanese – en Tsjadische – strijders opgepakt. (AP, AFP)