Seedorf verrast Van Basten met afmelding voor EK

Clarence Seedorf ontbreekt volgende maand op het EK voetbal. De middenvelder van AC Milan heeft bondscoach Marco van Basten maandagavond telefonisch op de hoogte gebracht van zijn besluit. Dat liet de voetbalbond KNVB gisteren weten.

Seedorf heeft zich afgemeld, omdat hij bij Van Basten het vertrouwen mist. Dat zegt hij in het nieuwe nummer van Voetbal International, dat vandaag in de winkel ligt. „Hij moet me gewoon niet, klaar”, laat Seedorf onomwonden weten. Eerder bedankte Mark van Bommel om soortgelijke redenen voor Oranje.

De bondscoach laat in een korte reactie weten dat hij de afmelding van Seedorf niet zag aankomen. „Ik was verrast door zijn mededeling, ik had het niet verwacht. Ik heb Clarence gezegd dat ik veel respect voor hem heb als mens en als voetballer. Maar zijn besluit stond vast”, aldus Van Basten, die pas komende dinsdag tijdens de start van het trainingskamp van het Nederlands elftal in Noordwijk langer wil stilstaan bij de absentie van Seedorf. Dan wordt mogelijk ook duidelijk of de bondscoach de middenvelder zou hebben opgenomen in de definitieve selectie van 23 spelers voor het EK.

Seedorf wilde graag belangrijk zijn voor Oranje, zoals hij dat voor AC Milan ook is. Het heeft er echter alles van weg dat Van Basten in de nieuwe speelwijze met drie aanvallende middenvelders op het EK de voorkeur geeft aan Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Robin van Persie, Arjen Robben of Ibrahim Afellay.

Na de afmelding van Seedorf telt de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het EK nog 29 spelers. De definitieve groep van twintig veldspelers en drie doelmannen moet op 28 mei bekend zijn.

Na het EK in 2004 werd Seedorf aanvankelijk niet meer opgeroepen door bondscoach Van Basten. De middenvelder ontbrak daardoor op het WK in 2006. In november 2006 haalde Van Basten hem weer bij de selectie. Seedorf begon direct in het basiselftal in het oefenduel tegen Engeland. Op 26 maart speelde hij tegen Oostenrijk zijn laatste interland.

De 32-jarige Seedorf speelde 87 interlands voor Oranje, en maakte daarin elf doelpunten. De voormalige speler van onder meer Ajax en Real Madrid stelt zich onder de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk waarschijnlijk wel weer beschikbaar voor Oranje. „Ik begrijp dat deze beslissing inhoudt dat ik misschien nooit meer een toernooi op dit niveau meemaak”, stelt Seedorf op de website van de Volkskrant. „En daarom heb ik ook zo lang nagedacht. In de toekomst hoop ik het team trouwens nog vooruit te helpen, ook in de aanloop naar het WK van 2010.”