Ruckstuhl niet naar de Spelen

Zevenkampster Karin Ruckstuhl kan komende zomer niet meedoen aan de Olympische Spelen in Peking. Zij moet binnenkort een herniaoperatie ondergaan. De atlete is teleurgesteld, maar zegt zich inmiddels bij de afmelding te hebben neergelegd, omdat de ingreep voor haar niet als verrassing komt.

Na een bezoek aan sportarts Peter Vergouwen in Ede hoorde Ruckstuhl vorige week dinsdag dat haar rugklachten ernstiger zijn dan ze had verwacht. Vervolgonderzoek in het ziekenhuis leerde dat ze een hernia heeft, die alleen operatief verholpen kan worden. „Dat maakte de afzegging voor de Olympische Spelen onvermijdelijk”, zegt Ruckstuhl, die wegens de rugklachten al een aantal weken niet kon trainen.

Ruckstuhl komt onder behandeling van de Haagse neurochirurg Wilco Peul, die ook zwemmer Pieter van den Hoogenband aan zijn hernia heeft geopereerd. Zij heeft hem twee maanden geleden ook al bezocht, maar toen was de blessure nog niet zo ernstig dat een operatie noodzakelijk was. Destijds is besloten behandeling tot na de Spelen uit te stellen. De situatie verslechterde tijdens een trainingskamp op Tenerife.

Hoewel voor de revalidatie van een herniaoperatie een half jaar staat, gaat Ruckstuhl ervan uit dat ze een jaar nodig heeft om terug te keren op topniveau. Haar internationale rentree staat volgend jaar gepland voor de wereldkampioenschappen in Berlijn.

Ruckstuhl is niet somber gestemd over het missen van de Spelen. „Het is jammer, maar dat zou ook gelden voor elk ander groot toernooi. Bijkomend voordeel is dat ik nu de tijd krijg mijn promotieonderzoek naar bewegingen van aardplaten in de Middellandse Zee en Zuid-Italië af te ronden.”