Rook kwam uit de koffieautomaat

Kortsluiting in een koffieautomaat werd gisteren een TU Delft-faculteit fataal.

Historische tekeningen, maquettes en meubels zijn waarschijnlijk verloren.

Aan het eind van de middag stortte een deel van het faculteitsgebouw in Delft in. Foto WFA WFA53:INSTORTING TU DELFT:DELFT;13MEI2008- Aan het eind van de middag stortte een vleugel van de TU Delft in. Het gebouw staat al de gehele dag in brand. WFA/ab/str. Peter Hofman WFA WFA

Een hevige brand heeft gisteren het hoofdgebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft verwoest. Een deel van het gebouw is ingestort. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.

Wytze Patijn, decaan van de faculteit Bouwkunde, hoorde gisterochtend vroeg over een breuk in de waterleiding op de zevende verdieping. Waterschade heeft volgens hem een verdieping lager kortsluiting veroorzaakt in een apparaat van de koffiehoek. Bij de meldkamer van 112 kwam om 9.18 uur een melding binnen over wateroverlast in het gebouw, die na enkele minuten al werd bijgesteld tot een brandmelding. Het vuur breidde zich eerst uit naar bovenliggende verdiepingen, en verspreidde zich vervolgens naar beneden. Volgens Patijn is de ontruimingsactie rond kwart over negen „voorbeeldig verlopen”. Toen de brand werd ontdekt waren naar schatting twee- tot driehonderd mensen in het gebouw aanwezig.

Het vuur werd bestreden door korpsen van Delft, Den Haag en uit de regio Rotterdam Rijnmond. Eenheden van andere korpsen werden standby gehouden. Aanvankelijk leek de vuurzee in de loop van de middag minder te worden, maar daarna laaide het vuur toch weer op. De brandweer had aanvankelijk moeite met blussen omdat de hoogwerkers slechts tot de zesde en zevende verdieping reikten. Het gebouw telt dertien verdiepingen. Het noordwestelijke gedeelte van het gebouw stortte even na half vijf gistermiddag in. Het door de hulpdiensten afgezette gebied werd daarna weer flink uitgebreid.

Een studentenflat tegenover het gebouw werd ontruimd en bewoners van de wijken Voorhof, Buitenhof en Tanthof kregen het advies deuren en ramen gesloten te houden, uit angst voor mogelijke asbestdamp. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed metingen naar gevaarlijke stoffen, maar trof die niet in gevaarlijke concentraties aan.

Dirk Jan van den Berg, voorzitter van het college van bestuur van de universiteit, prees gisterochtend de medewerkers die, vlak voor het vuur zich uitbreidde naar meer verdiepingen, computerbestanden in veiligheid hebben gebracht. Daardoor is in ieder geval een deel van het wetenschappelijk archief gered, net als veel werk van studenten.

De faculteitsbibliotheek die in het gebouw werd bewaard, wordt samen met de bibliotheek van het Nederlands Architectuurinstituut als de belangrijkste collectie op het gebied van bouwkunde in Nederland beschouwd. De bibliotheek is waarschijnlijk verloren gegaan. Dat geldt vermoedelijk ook voor een collectie historische meubelen van ontwerpers als Rietveld en Gispen, die her en der in het gebouw stond opgesteld.

Volgens een medewerker van de faculteit zou vrijdag in het gebouw een publiekstentoonstelling worden geopend, waarvoor objecten van onder anderen de architecten Prouvé en Le Corbusier vanuit andere instituten naar Delft zijn gehaald. Het is nog onbekend of dit materiaal door de brand is vernietigd.

`